Ξεκινούν σήμερα Δευτέρα 10 Ιανουαρίου οι συνομιλίες στη Γενεύη ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία για το μείζον ζήτημα της Ουκρανίας.

Μία προκαταρκτική συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκε ήδη την Κυριακή, στην οποία παρευρέθησαν και η Αμερικανίδα αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν και ο Ρώσος ομόλογός της Σεργκέι Ριαμπκόφ, στην οποία οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τις μεγάλες μεταξύ τους διαφορές.

Κεντρικό θέμα διαφωνίας αποτελεί η πιθανότητα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ με την αμερικανική πλευρά μιλά για το δικαίωμα των κυρίαρχων κρατών να επιλέγουν μόνα τους τις συμμαχίες τους και τη ρωσική να έχει ξεκαθαρίσει πολλές φορές ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς θεωρείται από το Κρεμλίνο απειλή και δεν μπορεί να επιτραπεί καθώς δημιουργεί ζητήματα ασφάλειας.

Όπως σημείωσε στο OPEN ο ανταποκριτής στις ΗΠΑ Μιχάλης Ιγνατίου, η κυρία Σέρμαν ξεκαθάρισε επίσης πως δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για την ασφάλεια στην Ευρώπη χωρίς την συμμετοχή της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, οι συζητήσεις αναμένονται σκληρές και καμία από τις δύο πλευρές δεν μοιάζει αυτή τη στιγμή διατεθειμένη να υποχωρήσει.

Έχουν έτοιμες οικονομικές και στρατιωτικές κυρώσεις σε περίπτωση ρωσική εισβολής στην Κριμαία

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, υπάρχουν αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον οι οποίοι υποστηρίζουν πως το Κρεμλίνο θα οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο για να εισβάλει εν τέλη στην Ουκρανία, ενώ η ρωσική πλευρά υποστηρίζει πως η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων είναι ο στόχος της αμερικανική πλευράς. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ διέρρευσαν μέσω των New York Times, τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν σε περίπτωση ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία.

Οι Αμερικανοί σε περίπτωση επέμβασης των Ρώσων στην Ουκρανία κάνουν λόγο για πολύ σοβαρές οικονομικές κυρώσεις και εμπάργκο σε τεχνολογία που χρειάζεται η Ρωσία τόσο για την άμυνά της όσο και για τη βιομηχανία της, αλλά και ενίσχυση των ανταρτών στην Ουκρανία για να αντισταθούν στη Ρωσία.

Ρωσία: Διάλογος μόνο αν αποκλειστεί η πιθανότητα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ


Από την πλευρά του ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, τόνισε ότι στην ατζέντα των συζητήσεων θα πρέπει να περιλαμβάνεται η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Sputnik, σημείωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ακούσει την Ουάσινγκτον, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι εποικοδομητικός διάλογος είναι δυνατός μόνο στο πλαίσιο αναθεώρησης των αποφάσεων σε ό,τι αφορά την πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Το Κρεμλίνο διαμηνύει πως η ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία έχουν να κάνουν με την ασφάλεια της Ρωσίας, η οποία απειλείται από την στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά της χώρας. Πάντως με τις δύο πλευρές να μιλούν ουσιαστικά το τέλμα των διαπραγματεύσεων πριν ακόμα αυτές εκκινήσουν κάθε άλλο παρά αισιοδοξία δημιουργεί.