Η ανεργία στις ΗΠΑ θα μπορούσε να εκτιναχθεί από το 3% στο 30% τους επόμενους μήνες, καθώς ο πλανήτης προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού, προειδοποίησε ο διοικητής της Fed του Saint Louis, James Bullard, μιλώντας στο Bloomberg.

Εάν φτάσει στο ποσοστό αυτό, η ανεργία θα είναι υψηλότερη απ’ ότι ήταν στην Μεγάλη Υφεση και τρεις φορές υψηλότερη απ’ ότι στην ύφεση του 2007-2009.

Ο κ. Bullard είπε επίσης πως αναμένει μια πρωτοφανή πτώση του ΑΕΠ κατά 50% το β’ τρίμηνο.

Πρόκειται για κάτι αναπόφευκτο, προκειμένου να περιοριστεί ο ιός μέσω της «κοινωνικής αποστασιοποίησης» ή τις κυβερνητικές εντολές προς όλους να μείνουν στα σπίτια τους.

«Πρόκειται για ένα σχεδιασμένο, οργανωμένο μερικό shutdown της αμερικανικής οικονομίας το β’ τρίμηνο. Ο συνολικός στόχος είναι να μείνουν όλοι, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, ακέραιοι το β’ τρίμηνο… είναι ένα τεράστιο σοκ και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε και να το διατηρήσουμε υπό έλεγχο», ανέφερε, όπως μεταδίδει το MarketWatch.

«Τα πάντα βρίσκονται στο τραπέζι», είπε, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιπλέον προγραμμάτων δανεισμού από την Fed. «Υπάρχουν περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε εάν χρειαστεί… υπάρχουν πιθανότατα πολλά περισσότερα τους επόμενους μήνες, ανάλογα με το πού θέλει να πάει το Κογκρέσο.»

Κατά τον ίδιο, με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων μπορεί να υπάρξει γρήγορα ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

«Θα έβλεπα το γ’ τρίμηνο ως ένα μεταβατικό τρίμηνο», με τους επόμενους έξι μήνες να είναι «αρκετά δυνατοί» καθώς οι Αμερικανοί θα αυξάνουν τον καταναλωτισμό τους.

Τραμπ: Η θεραπεία δεν μπορεί να είναι χειρότερη από το πρόβλημα
Με μήνυμά του στο Twitter ο Αμερικανός Πρόεδρος σημειώνει ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε τη θεραπεία να είναι χειρότερη από το πρόβλημα το ίδιο».

Μετά από 15 μέρες, θα παρθεί απόφαση για το ποιον δρόμο θέλουμε θα ακολουθήσουμε, πρόσθεσε, χωρίς να λέει σε τι ακριβώς αναφέρεται.

Πηγή: euro2day.gr