«Εφιάλτη» αποτελούν για την Τουρκία τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, που περιλαμβάνουν όχι μόνον τα αεροσκάφη Rafale και στον λίγο πιο μακρινό ορίζοντα πιθανώς τα F-35, αλλά και οι πύραυλοι Meteor και Exocet με τους οποίους τα εξοπλίζει η Πολεμική Αεροπορία.

Επισήμως η Άγκυρα δεν σχολιάζει τους εξοπλισμούς, στρέφοντας το ενδιαφέρον της κυρίως στην δικής της πολεμική βιομηχανία, που δέχεται πλήγμα από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Ανεπισήμως ωστόσο ο εκνευρισμός είναι έκδηλος, καθώς τα τουρκικά ΜΜΕ αλλά και καθηγητές «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για την ενδυνάμωση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και διερωτώνται αν η Ελλάδα ετοιμάζεται για πόλεμο.

Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο λόγος είναι ότι με την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών αλλάζουν οι ισορροπίες στο Αιγαίο, ενώ πέρα από τα Rafale ανησυχία έχει προκαλέσει στην Άγκυρα και η αγορά των Meteor, που είναι πύραυλοι αέρος αέρος μεγάλου βεληνεκούς, αλλά και των Exocet που πλήττουν τα πλοία.

Μιλώντας στο Haber Turk, ο Τούρκος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Οζγκιούρ Τορ αναφέρει ότι «όταν συζητάμε για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, όλοι αναφέρουν τα 18 μαχητικά της Γαλλίας, τα οποία θα αγοράσει ή τα δικά μας 24 F-35, τα οποία θέλει να πάρει. Είναι σημαντικά αυτά, όμως αυτά που παραβλέπουμε είναι οι πύραυλοι που αγοράζει. Αγοράζει τους πυραύλους Meteor από τη Γαλλία με 400 εκατ. δολάρια. Όπως και τους Exocet…».