Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, θα ζητήσει από τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος θα συνεδριάσει μαζί με τους 27 Υπουργούς της ΕΕ τη Δευτέρα με τηλεδιάσκεψη, «να σταλεί ένα κοινό διατλαντικό μήνυμα ΕΕ- ΗΠΑ προς την Τουρκία σχετικά με την ανάγκη να συνεργαστεί για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Ανατολική Μεσόγειο». Αυτό άλλωστε αναφέρεται σε επιστολή πρόσκλησης που εστάλη στους 27 Υπουργούς Εξωτερικών.

Ειδικότερα, το ζήτημα των τουρκικών κινήσεων τόσο νοτίως της Κρήτης, όσο και εντός της κυπριακής ΑΟΖ, θα τεθεί τόσο στην κοινή συνεδρίαση των 27 με τον Αμερικάνο Υπουργό, όσο και στο αμιγώς ευρωπαϊκό κομμάτι της συνεδρίασης του ΣΕΥ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κοινοτικό αξιωματούχο, που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος χαρακτήρισε τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ως “απαράδεκτες” και τόνισε ότι “θα τεθούν από τον Ύπατο Εκπρόσωπο Μάικ Πομπέο”.

«Θα διατηρήσουμε σταθερά στο τραπέζι το ζήτημα της συμπεριφοράς της Τουρκίας», διαβεβαίωσε το ΚΥΠΕ ο ίδιος αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι στην ΕΕ επικρατεί «έντονος προβληματισμός για την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και νοτίως της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, αλλά και λόγω των υπερπτήσεων του ελληνικού εδάφους». Πρόκειται για ένα “εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα», τόνισε.

Σημείωσε μάλιστα ότι το Συμβούλιο θα ενημερώσουν τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, όσο και ομόλογός του της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης για το θέμα.

Μάλιστα, το μεγάλο κομμάτι των συζητήσεων των 27 Υπουργών Εξωτερικών θα αφιερωθεί σε συζήτηση που έχει προγραμματιστεί με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε προσκληθεί σε σύνοδο του ΣΕΥ με φυσική παρουσία, αλλά λόγω της πανδημίας, οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν με τηλεδιάσκεψη. Το βασικό αντικείμενο της συζήτησης θα είναι οι εύρω-ατλαντικές σχέσεις, η Κίνα, η ανατολική γειτονία (Ουκρανία – Γεωργία), το μεσανατολικό, το Ιράν και η συμφωνία JCPOA, αλλά και η κατάσταση στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες. Οι Ευρωπαίοι αναμένεται να εξηγήσουν στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων τη θέση της ΕΕ για το παλαιστινιακό ζήτημα και ειδικά για το ενδεχόμενο προσάρτησης εδαφών.