Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για τη χώρα να χάσει τις ευκαιρίες που δίνει η τεχνολογική εξέλιξη. Αυτό ήταν ουσιαστικά το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos και αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Ευάγγελος Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ-0,81% στο συνέδριο του Συνδέσμου για την 4η βιομηχανική επανάσταση.

Όπως είπε ο κ. Μυτιληνιαίος η Ελλάδα έχει χάσει την 3η βιομηχανική επανάσταση και δεν πρέπει να χάσει και την τέταρτη. «Σε μια χώρα που άγγιξε αρνητικά ρεκόρ στην ανεργία, η ισορροπία ανάμεσα στο μέγιστο αυτοματισμό και την απασχόληση είναι στοίχημα. Αρκεί να μην αντιμετωπίζουμε τις νέες τεχνολογίες ως εχθρό», προειδοποίησε.

Ειδικά για την Ελλάδα, ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις κατανοούν την ανάγκη συμμετοχής στην 4η βιομηχανική επανάσταση αλλά θα πρέπει πρώτα να ξεπεράσουν τα προβλήματα της κρίσης και να σταθούν στα πόδια τους. «Αν το πρόβλημα είναι να πληρώσεις μισθούς στο τέλος του μήνα, η ψηφιακή τεχνολογία πηγαίνει σε δεύτερη μοίρα» αναγνώρισε, προσθέτοντας ότι χρειάζεται χρόνος και «πολλή βοήθεια από την πολιτεία».

Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να ανταγωνιστούν ευρωπαϊκούς κολοσσούς, που έχουν πρόσβαση σε φθηνό ρεύμα, φθηνό χρήμα, ρυθμιστική σταθερότητα, αδειοδοτική διευκόλυνση από το κράτος, εργαλεία και κίνητρα ψηφιακού μετασχηματισμού κλπ.

«Καλούμαστε παράλληλα να ανταγωνιστούμε τη βιομηχανική παραγωγή τρίτων χωρών, που ήδη επενδύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και επιδοτείται σκανδαλωδώς», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο παράδειγμα των επιδοτήσεων της κινεζικής βιομηχανίας αλουμινίου για το οποίο τόνισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει σε πολλά σημεία δίκιο.

Υπογράμμισε ακόμη ότι εκτός από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αποτελεί σοβαρή πρόκληση και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Η ελληνική βιομηχανία είναι μικρού μεγέθους και με σημαντικές αδυναμίες αλλά είναι ζωντανή, έχει φωτεινά παραδείγματα και είναι πολύ σημαντική για τη χώρα» σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της VIOHALCO.

Είπε ακόμη ότι η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση είναι ίδιοι υπαρκτή και επηρεάζει τις εξελίξεις ενώ η χώρα μας έχει μείνει σχετικά πίσω. «Η Πολιτεία, είπε, πρέπει να φροντίσει να υπάρχει βιομηχανία γιατί είναι οδηγός ανάπτυξης των τεχνολογικών εξελίξεων» ανέφερε και υποηράμμισε την ανάγκη επενδύσεων στις υποδομές και την Παιδεία αλλά και στην διασύνδεση της Παιδείας με την παραγωγή κάτι που προϋποθέτει αλλαγή αντιλήψεων και νοοτροπίας.

«Το μεγαλύτερο όπλο, κατέληξε είναι να χτίσουμε στις νέες τεχνολογίες και την έρευνα. Αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη εξασφάλιση ότι η χώρα θα παραμείνει ζωντανή».