Από το πλωτό γεωτρύπανο Φατίχ που πραγματοποιεί γεωτρήσεις στην περιοχή του Ζονγκουλντάκ στη Μαύρη Θάλασσα ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι από τις γεωτρήσεις που διεξάγει το Φατίχ εντόπισε νέο κοίτασμα φυσικού αερίου 85 δισ. κυβ. μέτρων που θα προστεθεί στο κοίτασμα που εντοπίστηκε πρόσφατα 320 δισ. .κυβ. μέτρων. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι τις επόμενες ημέρες οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν στο οικόπεδο Αλί 1 από όπου «αναμένονται επίσης καλά νέα».

«Καθώς το ποσό που πληρώνουμε στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα μειώνεται, θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε αυτές τις υπηρεσίες στο έθνος μας με έναν καλύτερο και πιο οικονομικό τρόπο. Αυτή η ανακάλυψη ανύψωσε το ηθικό του έθνους μας, είπε. Ο Ερντογάν ευχαρίστησε το προσωπικό των ερευνητικών και γεωτρητικών πλοίων, Μπαρμπαρός, Ορούτς Ρέις, Γιαβούζ και Κανουνί και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στις αποστολές τους.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του που μεταδιδόταν ζωντανά από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Τούρκος πρόεδρος ανέβασε τους τόνους κατά της ΕΕ αλλά και της Ελλάδας.

Οι πιο σημαντικές δηλώσεις του Τούρκου πρόεδρου στην ίδια ομιλία:

1.«Σε όσους καταβάλλουν προσπάθειες να αποκλείσουν την Τουρκία στον αγώνα που δίνεται για τον διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων της ανατ. Μεσογείου εμείς ανοίξαμε μία καινούρια περίοδο. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε κανένα σχέδιο, καμία πρωτοβουλία και κανένα τετελεσμένο από όσους αγνοούν τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τ/Κ».

2.«Επαναλαμβάνω από εδώ ότι δεν επιβουλευόμαστε τα δικαιώματα κανενός και ιδιαίτερα τα εδάφη κανενός. Προασπιζόμαστε μόνο τα δικά μας δικαιώματα».

3.«Για να επιτύχουμε σε αυτόν τον αγώνα είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλη μας τη δύναμή μαζί με όλα τα μέσα της διπλωματίας».

4.«Η εγκαθίδρυση της ειρήνης, της ηρεμίας και της σταθερότητας στην αν. Μεσόγειο περνάει μέσα από το σεβασμό, την αναγνώριση και αποδοχή των δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τ/Κ».

5.«Δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε οποιονδήποτε εκφοβισμό και παιχνίδι που καταλήγει να μοιάζουν με κωμωδία».

6.«Το γεγονός ότι η ΕΕ έχει γίνει όμηρος της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης, βλάπτει κυρίως την ίδια την ΕΕ».

7.«Τα διπλά μέτρα και σταθμά που έχει εφαρμόσει η ΕΕ εναντίον της χώρας μας ως σήμερα αγνοώντας όλες τις αξίες της, έχουν ήδη μειώσει την αξιοπιστία της ΕΕ».

8.«Εάν στην παρούσα αντιπαράθεση η ΕΕ δεν υιοθετήσει μια δίκαιη στάση, αυτό θα σημαίνει ότι ανακοινώνει η ίδια ότι ήρθε το τέλος της».