Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του μετά την προσευχή της Παρασκευής, 1η Απριλίου, δήλωσε ότι μπορεί να υπάρξει μια σύνοδος κορυφής Πούτιν – Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ανακοίνωσε ότι σήμερα στις 16.00 θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Εάν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μια τέτοια σύνοδο ηγετών στην Κωνσταντινούπολη μας και τελικά πάρουμε την απόφαση να μετατρέψουμε αυτήν την αρνητική τάση σε θετική με τους δύο ηγέτες, εμείς, ως Τουρκία, θα είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό», είπε.

Αναφερόμενος στη συνομιλία που είχε το απόγευμα της Πέμπτης 31 Μαρτίου, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον οποίο εξέφρασε την επιθυμία για μία συνάντηση σε επίπεδο ηγετών στην Τουρκία, προκειμένου να γίνει ένα βήμα ειδικά στο θέμα της Κριμαίας και του Ντονμπάς.

«Ο κ. Ζελένσκι είναι θετικός, όπως κι ο Πούτιν είχε προσεγγίσει θετικά την πρόταση προηγουμένως. Την ημερομηνία θα την καθορίσουν εκείνοι», είπε.

Ζελένσκι για τον Ερντογάν: Ευχαριστούμε, είσαι εγγυητής της ασφάλειας της Ουκρανίας

Την ίδια ώρα, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος, είχε άλλη μια συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του, τον οποίο χαρακτήρισε «έναν πραγματικό φίλο» της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι επισήμανε το υψηλό επίπεδο οργάνωσης των διαπραγματεύσεων των αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη και είπε ότι συμφώνησαν με τον Ερντογάν για περαιτέρω βήματα προς την ειρήνη. Για να καταλήξει: «Τουρκία, ευχαριστούμε για την ετοιμότητά σου να γίνεις ο εγγυητής της ασφάλειας του κράτους μας!».