Στη Σμύρνη προκειμένου να παρακολουθήσουν μαζί τη στρατιωτική άσκηση «EFES 2022» που θα γίνει στο Αιγαίο, θα βρεθούν σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο ακροδεξιό εταίρος του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Μέσα στο κλίμα έντασης που έχει δημιουργήσει η Άγκυρα είναι περίπου δεδομένο πως και οι δυο τους θα προσπαθήσουν να προκαλέσουν για ακόμα μια φορά την Ελλάδα.

Αυτό, άλλωστε, προαναγγέλλουν τα ΜΜΕ της γείτονος τα οποία μεταδίδουν ότι οι δυο τους «θα στείλουν και διάφορα μηνύματα», ενώ παρουσιάζουν την είδηση της κοινού παρακολούθησης της άσκησης ως έκτακτη!

Το Τουρκικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα «πλούσιο» οπτικοακουστικό υλικό για την «EFES 2022». Κατά τη διάρκεια της εν λόγω άσκησης, οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται σε συνθήκες απόβασης σε νησιά, αφού το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει: αποβατικές και αεροκίνητες ενέργειες, πραγματικά πυρά, αλλά και πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV).

Υπενθυμίζεται πως ο ακραίος πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης πριν δυο 24ωρα εξαπέλυσε ακραίες απειλές για τα Δωδεκάνησα, ενώ εγκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι επιδιώκει ένοπλη σύγκρουση με την Άγκυρα. «Η Τουρκία δεν υποχωρεί από τα δικαιώματα της, δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματα της. Η ελληνική κυβέρνηση φταίει καθώς έχει παραβιάσει τις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων καθώς στρατιωτικοποιεί τα νησιά. Έχει ευθύνες απέναντι στο διεθνές δίκαιο. Επιπλέον, η καρδιά και η όψη των Δωδεκανήσων είναι στραμμένα προς την Τουρκία! Όποιος αγγίξει τη φλέβα μας θα του ξεριζώσουμε την καρδιά», είπε ο Μπαχτσελί και πρόσθεσε:

«Ο Μητσοτάκης, σαν τους παππούδες του γίνεται όργανο των ξένων δυνάμενων και με τις ενέργειες και τη ρητορική του οδηγεί την κατάσταση στο να ξεχειλίσει το ποτήρι. Επισκέπτεται τα νησιά που είναι αμφισβητούμενης κυριαρχίας επιχειρεί να προκαλέσει την Τουρκία και βρίσκονται μπροστά στη μύτη μας. Προσπαθεί να κάνει προβοκάτσιες για να δημιουργήσει κλίμα ένοπλης σύγκρουσης εάν χρειαστεί καθώς θέλει να κάνει το Αιγαίο ελληνική θάλασσα».

Τουρκική στρατιωτική άσκηση, υπό το βλέμμα της Αθήνας

Με βάση όλα τα παραπάνω, γίνεται σαφές πως οι νέες προκλήσεις που θα έρθουν σήμερα από την άλλη πλευρά του Αιγαίου δεν θα βρουν την Ελλάδα απροετοίμαστη. Η Αθήνα βρίσκεται σε πλήρη επαγρύπνηση και θα απαντήσει αμέσως στα όσα ειπωθούν από Ερντογάν και Μπαχτσελί.

Ήδη από χθες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έστειλε από την Πρίστινα, αυστηρό μήνυμα τονίζοντας χαρακτηριστικά πως οι έντονες εκφράσεις, οι προκλητικές δηλώσεις δεν βοηθούν. «Αυτό το οποίο θα πρέπει να κάνει η τουρκική πλευρά είναι να απέχει από τέτοιες εκδηλώσεις. Να φροντίσει, ώστε να υπάρχει ηρεμία και οι σχέσεις μας να κινούνται πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμού στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών μας» διαμήνυσε.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα παραμένει ψύχραιμη και ακολουθεί πιστά το δόγμα της «διεθνοποίησης του τουρκικού αναθεωρητισμού. Σε αυτό το πλάισιο, άλλωστε, η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Δύο επιστολές, με τις οποίες απορρίπτει το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας ως απάντηση στις πρόσφατες δηλώσεις ανώτατου Τούρκου αξιωματούχου, όσον αφορά τη «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με τη δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών.