Σε αυξημένη εγρήγορση βρίσκονται οι κυβερνητικοί φορείς που ασχολούνται με την επιχείρηση «Ελευθερία», όπως ονόμασε η κυβέρνηση το σχέδιο των εμβολιασμών κατά της Covid-19, καθώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε χθες την επίσπευση της διαδικασίας αξιολόγησης και πιθανότατα έγκρισης του εμβολίου Pfizer / BioNTech.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε στη Βουλή για την κωδική ονομασία που θα έχει η επιχείρηση για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, κάτι που συνοδεύτηκε από την σημείωση εκ μέρους του πρωθυπουργού ότι τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θ’ ανεβάσει ρυθμούς για την προετοιμασία.

Τουλάχιστον μία εβδομάδα έως και 10 ημέρες αναμένεται να επισπευσθούν οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας, καθώς το «ναι» του Οργανισμού αναμένεται τα Χριστούγεννα κι όχι την Πρωτοχρονιά, με την προμήθεια των πρώτων εμβολίων να γίνεται άμεσα και οι εμβολιασμοί να ξεκινούν έως και 48 ώρες αργότερα.

Η «Επιχείρηση Ελευθερία» δεν περιλαμβάνει μόνο τη διαδικασία μεταφοράς και αποθήκευσης των εμβολίων, αλλά μία σειρά από άλλες, παράλληλες διαδικασίες:

  • Προετοιμασία των 1.018 εμβολιαστικών κέντρων σε όλη τη χώρα και των 65 κινητών μονάδων
  • Το κλείσιμο των ραντεβού, την προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό
  • Την επικοινωνιακή εκστρατεία που σχεδιάζει η κυβέρνηση για να πειστούν οι πολίτες για την αναγκαιότητα και την ασφάλεια του εμβολίου

Ήδη, από την προηγούμενη Πέμπτη έχουμε παραλάβει και τα τελευταία ψυγεία για τη συντήρηση στους -70 βαθμούς Κελσίου του ενός εκατομμυρίου δόσεων εμβολίων, τα οποία αναμένεται να λάβουμε για αρχή, με βάση τον προγραμματισμό της Κομισιόν.

Παράλληλα, με κατεπείγουσες διαδικασίες το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες για την στελέχωση των 1.018 εμβολιαστικών κέντρων και Κέντρων Υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) όλης της Επικράτειας, με την έκτακτες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού.

Σήμερα αναμένεται και κρίσιμη διαδικτυακή συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας με τους ιδιώτες γιατρούς (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος), καθώς γίνεται προσπάθεια επέκτασης της εμβολιαστικής δυνατότητας της χώρας και στα ιδιωτικά ιατρεία.

Ο ρόλος των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους στα ιδιωτικά ιατρεία.