Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί είναι οι λοιμωξιολόγοι,που θα περιμένουν να δουν τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτής της εβδομάδας πριν καταλήξουν στις εισηγήσεις που θα κάνουν.

Συγκεκριμένα, ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής, τόνισε πως η εικόνα με την μείωση των κρουσμάτων θα είναι πιο ξεκάθαρη ως την Παρασκευή. Η μείωση των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα φαίνεται πως δεν έχει πείσει απόλυτα τους επιστήμονες για το αν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων και γι’ αυτό θέλουν να δουν πως θα κυλήσει η επιδημία αυτή την εβδομάδα για να καταλήξουν σε συμπεράσματα. Άλλωστε, εκτός από την μείωση στους αριθμούς των κρουσμάτων εξετάζουν και μία άλλη σειρά από δείκτες.

Όπως επισήμανε, το Rt έχει μεγάλη σημασία, αλλά από τη στιγμή που «πέφτει ο στιγμιαίος ρυθμός αναπαραγωγής, μέχρι να εισπράξουμε λιγότερους θανάτους, λιγότερες νοσηλείες, λιγότερους διασωληνωμένους, περνάει ένα χρονικό διάστημα». «Και σήμερα που μιλάμε μπαίνουν άνθρωποι στο νοσοκομείο, μπαίνουν άνθρωποι σε ΜΕΘ και μπορεί να διασωληνωθούν. Που σημαίνει πως μπορεί να μας πάρει ακόμη και 10 μέρες η αποφόρτιση του συστήματος» συνέχισε, τονίζοντας πως ακόμη και αν υπάρξει άρση του lockdown το επόμενο διάστημα, αυτό θα γίνει κάτω από αυστηρούς περιορισμούς.

«Αυτό που βιώσαμε και στη Βόρεια Ελλάδα και στην Αττική, να εφαρμόζουμε μέτρα και να μην τα τηρεί κανείς, τέλος πάντων ήταν πολλοί που δεν τα τηρούσαν, δεν θα το ξαναζήσουμε», είπε επίσης σε αυστηρό τόνο ο κ. Γαργαλιάνος, και πρόσθεσε: «Γιατί, αν το ξαναζήσουμε, θα έχουμε προβλήματα και θα είναι χειρότερα από αυτά που ζήσαμε τις τελευταίες 15 ημέρες».

Αναφερόμενος στους δύο τομείς της κοινωνίας που ακόμη είναι όλα ανοιχτά για το άνοιγμά τους -τα σχολεία και την εστίαση- σχολίασε πως στα σχολεία ανησυχεί το γεγονός ότι θα υπάρχει μετακίνηση 700.000 ανθρώπων σε καθημερινή βάση, ενώ για την εστίαση σημείωσε πως αν ανοίξει, αυτό θα γίνει με «αυστηρούς περιορισμούς»

Έπεσε το Rt, αλλά ο κόσμος δεν τηρεί τα μέτρα

Ένα δεύτερο, εξίσου σημαντικό θέμα στο οποίο εστίασαν χθες οι ειδικοί, είναι στην τήρηση των μέτρων. Φαινόμενα με κίνηση στους δρόμους μη φυσιολογική σε περίοδο lockdown έχει προβληματίσει και δεν είναι τυχαίο πως έγινε χθες από αρκετούς αναφορά στο γεγονός ότι υπάρχει κόσμος που δεν τηρεί τα μέτρα.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής -Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε χθες στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας πως τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν μείωση του Rt κάτω από το 1, αλλά την ίδια ώρα υπάρχουν και για εμφανή δείγματα πως τα μέτρα για περιορισμό της πανδημίας στη χώρα δεν τηρήθηκαν από όλους.

Η 7η Δεκεμβρίου

Επιπρόσθετα, επιφυλακτικοί ως προς την επιστροφή στους συνήθεις ρυθμούς της ζωής εμφανίζονται οι περισσότεροι από τους επιστήμονες, καθώς μόνο μια εβδομάδα υπολείπεται από την ολοκλήρωση της παράτασης της καραντίνας και χωρίς να έχει επιτευχθεί ο στόχος του διπλάσιου αριθμού νέων κρουσμάτων. Υπό αυτό το πρίσμα, «δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουμε 7 Δεκέμβρη» δήλωσε χθες η Ματίνα Παγώνη, Αντιπρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, καθώς τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων, όσο και των νοσηλευόμενων παραμένει υψηλός, οδηγώντας σε νέα αύξηση των διασωληνώσεων τις επόμενες 10 ημέρες. Η ίδια τάχθηκε αναφανδόν κατά του ανοίγματος των σχολείων πριν τον Γενάρη, εκτιμώντας ως ασφαλές όριο επανόδου στην κανονικότητα τα 500 κρούσματα σε ημερήσια βάση.

Μιλώντας στον Θέμα 104,6, ως «παρακινδυνευμένο» να ανοίξει οτιδήποτε πριν τις 7 Δεκέμβρη εκτίμησε και ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «το να ανοίξουν τα σχολεία έχει και καλά και κακά, αλλά όσο περνούν οι ημέρες ίσως δεν έχει και νόημα η συζήτηση», δηλαδή μπροστά στο ενδεχόμενο να ανοίξουν για λιγότερες από 10 ημέρες στο διάστημα από 14-23 Δεκεμβρίου. Ο κ. Βατόπουλος απέφυγε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα αναφορικά με την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, τονίζοντας πως «δεν μπορώ να πω ναι ή όχι, υπάρχει μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας».

Αντίθετα με τις τελευταίες πληροφορίες που ήθελαν να μένει σε… καραντίνα και τις γιορτές η εστίαση, με μια ρηξικέλευθη πρόταση επανήλθε χθες ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Λοιμωξιολόγων. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, «θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο παραμονής στο εστιατόριο κατόπιν ραντεβού» δήλωσε ο κ. Γαργαλιάνος, επικαλούμενος το ευρωπαϊκό παράδειγμα. Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο ίδιος απάντησε πως αναμένονται και κάποια άλλα στοιχεία που αφορούν την κινητικότητα που γίνεται πέριξ των δημοτικών σχολείων, καταλήγοντας πως «αν δούμε ότι είναι ικανοποιητικά θα ξεκινήσουν όσον τον δυνατόν συντομότερα».