Κάθε φορά που ο πληθωρισμός ανεβαίνει, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει αυξήσεις. Κάθε φορά που η λίρα υποτιμάται, κάνει αυξήσεις. Μικρές και χωρίς αντίκρισμα μεν, αλλά αποκτά το δικαίωμα να καυχιέται ότι κάνει αυξήσεις.

Έτσι και σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος, αφού έταξε στους γιατρούς λεφτά, με τη λίρα να έχει φτάσει στο 14 έναντι του δολαρίου και στο 15 έναντι του ευρώ, έταξε αυξήσεις και στους εκπαιδευτικούς και μάλιστα… με πολλά μηδενικά.

“Θα δώσουμε επιπλέον 2.500 τουρκικές λίρες (165 ευρώ) στους ειδικευόμενους γιατρούς και 5 χιλιάδες τουρκικές λίρες (330 ευρώ) στους υπόλοιπους γιατρούς” είχε πει και σήμερα συμπλήρωσε ότι οι δάσκαλοι και οι εκπαιδευτικοί αναμένεται να λάβουν αύξηση 1000 τουρκικών λιρών (65 ευρώ) και οι διευθυντές αύξηση 2000 τουρκικών λιρών (130 ευρώ).

Το νόμισμα έχει αποδυναμωθεί κατά 35% εν μέσω σωρευτικών περικοπών επιτοκίων κατά 400 μονάδες βάσης από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ώρα, οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης καλούν τον Τούρκο πρόεδρο να σταματήσει επιτέλους να μιλάει, καθώς κάθε φορά που αρθρώνει οικονομικές θεωρίες η Τουρκία βυθίζεται ολοένα περισσότερο στο χάος.

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επιτέθηκε στον Ερντογάν για την οικονομία, εφιστώντας την προσοχή στην ακρίβεια και την αύξηση του κόστους ζωής, μιλώντας στο FOX TV: “Το πρόβλημα στην οικονομία είναι πολύ σοβαρό, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κουζίνα έχει πάρει φωτιά. Μια μητέρα λέει, ‘ζητιανεύω χρήματα από πόρτα σε πόρτα. Σώστε το παιδί μου. Ο λαός πέθανε, πέθανε!’ Το παλάτι ακούει ή όχι; Ζουν στην εποχή της τουλίπας, σε άλλο σύμπαν. Όλα από ψωμί μέχρι κρέας, τυρί, φυσικό αέριο, ρεύμα αυξήθηκαν. Όσο μιλάς, μπατιρίζεις τη χώρα. “Σώπα” του είπα. Για όνομα του Θεού, σκάσε. Άσε τους βιομήχανους, τους αγρότες και τους συνταξιούχοι αυτής της χώρας να μιλάνε. Μα τον Θεό δεν ξέρει καν από οικονομία. Υπάρχει μια επιστήμη που λέγεται οικονομία. Δεν ξέρει καν από δημοσιονομική πολιτική”, δήλωσε αγανακτισμένος.

“Το κόστος για τη χώρα ήταν 192 δισ. λίρες από τη 2ωρη ομιλία του”, σχολίασε ο εκπρόσωπος του CHP, Φαίκ Οζτράκ, κάνοντας λόγο για την πιο ακριβή παραγωγή της κρατικής τηλεόρασης TRT, αναφερόμενος στη συνέντευξη του Τούρκου προέδρου.

Σε ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις του αρχηγού του Κόμματος του Μέλλοντος (Gelecek Partisi) και πρώην πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος τον κάλεσε να μη μιλάει: “Με τις δηλώσεις του ανέβηκε στις 14 TL! Αυτές οι ομιλίες αποτελούν πλέον μια εσκεμμένη επίθεση στη λίρα. Μην μιλάς άλλο, για όνομα του Θεού!”, είπε.