Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με επιστολή τους στα κράτη-μέλη καλούν για στήριξη του Λιβάνου όχι μόνο όσον αφορά στις άμεσες ανάγκες αλλά και μακροπρόθεσμα στην ανοικοδόμησή του.

Ειδικότερα, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ αναφέρουν στην επιστολή τους ότι «είμαστε ευγνώμονες για την άμεση στήριξη που έδειξαν πολλοί από εσάς και τη βοήθεια που ήδη έχει χορηγηθεί, ιδιαίτερα μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ ο οποίος ενεργοποιήθηκε αμέσως μετά την έκρηξη. Η Επιτροπή και τα κράτη-μέλη εργάζονται σκληρά για να δώσουν την πιο κατάλληλη απάντηση στην τραγωδία».

Παράλληλα, η κ. Φον Ντερ Λάιεν και ο κ. Μισέλ αναφέρονται και στις οικονομικές συνέπειες και τονίζουν ότι «πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας την ισχυρή συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και του Λιβάνου, μιας χώρας με στρατηγική σημασία που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων κατά κεφαλήν», συμπληρώνοντας ότι «έχουμε δεσμευτεί για τη σταθερότητα της χώρας μέσω οικονομικής βοήθειας, στήριξης των Σύρων προσφύγων και προσφάτως, ως απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού, με προγράμματα για την ενδυνάμωση του συστήματος υγείας και αντιμετωπίζοντας τις κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες».

Επιπροσθέτως, οι δύο επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών υπογραμμίζουν ότι «με τις δραματικές ανθρωπιστικές ανάγκες και τις ανάγκες ανοικοδόμησης που δημιουργήθηκαν τώρα, η αλληλεγγύη μας και αυτή όλης της διεθνούς κοινότητας, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ. Έχουμε κοινό συμφέρον να περιορίσουμε τις συνέπειες αυτής της τραγωδίας».

Στην επιστολή, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ επισημαίνουν ότι «σας καλούμε για εντατικοποίηση της στήριξης Λιβάνου τόσο στις άμεσες ανάγκες, όσο και με το βλέμμα στη μακροπρόθεσμη ανοικοδόμηση της χώρας».

Υπό κράτηση 16 ύποπτοι για την πολύνεκρη έκρηξη

Τουλάχιστον 16 στελέχη και εργαζόμενοι στο λιμάνι της Βηρυτού και στην υπηρεσία των Τελωνείων έχουν τεθεί υπό κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας για τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε την Τρίτη και ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας του Λιβάνου, μετέδωσε απόψε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο NNA.

Πρόκειται για «στελέχη του διοικητικού συμβουλίου του λιμανιού και της διοίκησης των Τελωνείων, καθώς και για υπευθύνους των εργασιών συντήρησης και (εργάτες) που εκτελούσαν αυτές τις εργασίες στην αποθήκη νούμερο 12», όπου φυλάσσονταν τόνοι νιτρικής αμμωνίας, ανέφερε ο στρατιωτικός εισαγγελέας Φάντι Ακίκι σε μια ανακοίνωσή του.

Μέχρι στιγμής οι αρχές έχουν πάρει καταθέσεις από τουλάχιστον 18 λιμενικούς και τελωνειακούς υπαλλήλους αλλά και από εργάτες που συμμετείχαν στη συντήρηση της αποθήκης.

Ο Ακίκι δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των υπόπτων που κρατούνται, σημειώνοντας μόνο ότι η έρευνα συνεχίζεται.