Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχε απόψε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη Γαλλίδα υπ. Αμυνας Φλοράνς Παρλί, με φόντο τα εξοπλιστικά και την τουρκική προκλητικότητα στη Μεσόγειο.

Το Πεντάγωνο είχε προϊδεάσει από χθες για τη νέα επικοινωνία Παναγιωτόπουλου-Παρλί, ωστόσο οι πληροφορίες για το ακριβές περιεχόμενο είναι εξαιρετικά φειδωλές. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη θα συναντηθούν οι κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν στην Κορσική, όπου θα συζητήσουν τη στάση της Τουρκίας, για την οποία θα ενημερώσουν και τις χώρες του Νότου (MED7), ενώ θα συζητήσουν μεταξύ τους και τα εξοπλιστικά.

Γαλλικά ΜΜΕ: Συζητείται ο δανεισμός δύο φρεγατών στην Ελλάδα

Γαλλικά ΜΜΕ δημοσιεύουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Παρίσι φέρεται διατεθειμένο να δανείσει στην Ελλάδα δύο υπερσύγχρονες φρεγάτες Φρεμ που ναυπηγήθηκαν το 2019.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι φρεγάτες βρίσκονται σε τελικό στάδιο δοκιμών και διαθέτουν υπερσύχρονα συστήματα αεράμυνας περιοχής, διαθέτουν εξαιρετικές επιδόσεις στον αντιυποβρυχιακό πόλεμο, είναι ταχύτατες (ως 27 κόμβους) ενώ μπορούν να φέρουν συστήματα που θέλει το πολεμικό ναυτικό και για τα οποία έχουν συζητήσει και για τις φρεγάτες Μπελαρά.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο φρεγάτες δεν αποκλείεται να παραχωρηθούν με τη μορφή δανεισμού ως ενδιάμεση λύση μέχρι η Αθήνα να καταλήξει σε συζητήσεις για τις φρεγάτες με τις οποίες θα ενισχύσει το πολεμικό ναυτικό.

Παράλληλα στις προτεραιότητες του υπουργείου Άμυνας βρίσκεται η αναβάθμιση και η συντήρηση των μεταγωγικών αεροσκαφών C130 και C27 τα οποία έχουν νευραλγικό ρόλο στις ένοπλες δυνάμεις για την μεταφορά προσωπικού αλλά και εξοπλισμού στα νησιά.

Τι συζητήθηκε για τα Ραφάλ

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν και για τα 18 Ραφάλ για τα οποία ενδιαφέρεται η Αθήνα. Δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η αναλογία νέων προς μεταχειρισμένα. Επίσης, συζητήθηκε και το δόγμα αμυντικής συνδρομής το οποίο προβλέπει την στρατιωτική υποστήριξη της μιας χώρας στην άλλη σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής.

Οι δύο υπουργοί μίλησαν επίσης και για το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ και το ενδεχόμενο διενέργειας κοινών ασκήσεων όταν αυτό θα βρίσκεται στην περιοχή μας, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση του υπ. Αμυνας

«Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα, Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020, με την Υπουργό Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Φλωράνς Παρλύ (Florence Parly), με την οποία εξέτασαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά τη συνομιλία των δύο υπουργών συζητήθηκε η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων».

Τι αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ για τη συμφωνία Γαλλίας – Ελλάδας

Τις προθέσεις των Παρισίων για την συνεργασία στα εξοπλιστικά με την Ελλάδα περιγράφει γαλλική ιστοσελίδα που ασχολείται με στρατιωτικά ζητήμα. Σύμφωνα με το meta-defense.fr, η Γαλλία είναι έτοιμη, κατά πως φαίνεται, για σημαντικές παραχωρήσεις απέναντι στη χώρα μας. Η χώρα φαίνεται πως θα παραχωρήσει δωρεάν 8 μαχητικά αεροσκάφη Rafale στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία, πέραν των 20 που αναμένεται να αγοράσει η Ελλάδα.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Γαλλία εμφανίζεται διατεθειμένη να επιτρέψει την κατασκευή γαλλικών φρεγατών FDI, στα ελληνικά ναυπηγεία, με την προϋπόθεση πως η Ελλάδα θα παραγγείλει 4 τέτοια πολεμικά πλοία.

Τέλος, φαίνεται πως είναι πιθανός ο δανεισμός ή ενοικίαση δύο υπερσύγχρονων φρεγατών, της «Αλζάς» και «Λορέν» ώσπου να ναυπηγηθούν οι νέες φρεγάτες που θα ενισχύσουν την ισχύ του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, πέραν της θέλησης του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να ενισχύσει αμυντικά Ελλάδα και Κύπρο, η κίνηση αυτή θα συμβάλει στην ανάδειξη του δόγματος του προεδρικού μεγάρου για μια Ευρώπη με ισχυρή και ανεξάρτητη Άμυνα.