Την κατάθεση τροπολογίας εντός της ημέρας με την οποία επεκτείνεται η μείωση κατά 40% των επαγγελματικών μισθώσεων και μισθώσεων κύριας κατοικίας, προανήγγειλε στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Όπως διευκρίνισε ο κ Βεσυρόπουλος, στην ουσία η νέα ρύθμιση, που θα κατατεθεί στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο με τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων, θα προβλέπει την επέκταση του ευεργετικού μέτρου που ίσχυε για τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και για όσες είχαν σημαντική μείωση του τζίρου τους και τους εργαζομένους τους, οι οποίοι βρίσκονται πλέον σε αναστολή της συλλογικής τους σύμβασης.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας στις Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Βεσυρόπουλος τόνισε ότι άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η προστασία των πολιτών και της οικονομίας.

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, χωρίς να υπολογίσουν το πολιτικό κόστος πήραν από τη πρώτη στιγμή ουσιαστικά, δίκαια και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, τα οποία είναι πλέον ορατά σε όλους τους τομείς. Και αυτό θα συνεχίσει να το κάνει, ώστε η επόμενη μέρα, μετά την κρίση, να βρουν την κοινωνία και την οικονομία όρθιους», τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Παράλληλα, έκανε λόγο για ουσιαστικά μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων ενώ επισήμανε ότι οι παρεμβάσεις που γίνονται και στηρίζονται στην δικαιοσύνη βοηθούν την πραγματική οικονομία.

«Την ώρα που δοκιμάζεται η χώρα, δεν υπάρχουν περιθώρια λαϊκισμού. Αυτό που προέχει είναι κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις και η οικονομία. Και το πολιτικό σύστημα πρέπει να δώσει μήνυμα ευθύνης και συνεννόησης. Η κυβέρνηση επέλεξε το δρόμο της ευθύνης, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής», κατέληξε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, υπογράμμισε ότι ο σχεδιασμός, οι παρεμβάσεις και οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την οργάνωση του συστήματος υγείας οδήγησαν στη μείωση και το περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού.

«Καταφέραμε να έχουμε ένα σύστημα υγείας που μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των συμπολιτών μας που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό ενώ αρκετές από τις διατάξεις αφορούν και άλλες ευπαθείς ομάδες με χρόνιες παθήσεις που χρίζουν ιατρικής περίθαλψης», σημείωσε ο κ. Κοντοζομάνης.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε μόνο η ΝΔ ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια. Το ΚΚΕ καταψήφισε ενώ το ΜέΡΑ25 δήλωσε «παρών».

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας τόνισε ότι η ελληνική οικονομία κινδυνεύει από μεγάλη ύφεση και για αυτό πρέπει να παρθούν σωστά μέτρα που θα τη στηρίξουν αλλά και που θα κρατήσουν όρθια την κοινωνία.

Παράλληλα, μίλησε για ορισμένες παρεμβάσεις της κυβέρνησης που είτε είναι σε εντελώς λάθος κατεύθυνση, όπως είπε, είτε δεν έχουν σχέση με τον κορονοϊό.

Ο Γιώργος Τσίπρας έκανε λόγο για κατάργηση του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις, επαναφορά του αμαρτωλού καθεστώτος των απευθείας αναθέσεων και εκ του πονηρού επείγουσες διαδικασίες.

Παράλληλα, ζήτησε επέκταση της ρύθμισης για την μείωση κατά 40% του επαγγελματικού μισθώματος και του μισθώματος εργαζομένων ώστε να καλύπτει τόσο επιχειρήσεις με μειωμένο τζίρο όσο και εργαζομένους με μισό μισθό αλλά και άνεργους.

Πρέπει να υπάρξει μηχανική υποστήριξη της οικονομίας ώστε όταν τελείωση η κρίση να μην βρεθεί σε βαθιά κρίση, τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα, υποστήριξε ότι τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι σε πλήρη αντίθεση με όσα γίνονται στην Ευρώπη, όπου εκεί, όπως είπε, το κράτος αναλαμβάνει το κόστος των επιχειρήσεων και εφαρμόζει πιστωτικές γραμμές στήριξης τους.

Ακόμα, χαρακτήρισε σκανδαλώδη τη ρύθμιση για τα ΜΜΕ, υποστηρίζοντας ότι εκμεταλλεύεται μια κατάσταση με μέτρα αμφίβολα και ζήτησε να υπάρξει διακομματική επιτροπή.

Ο εισηγητής της ΝΔ Μιλτιάδης Χρυσομάλλης, έκανε λόγο «για παγκόσμια παράδειγμα προς μίμηση τις ορθές επιλογές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη», και τόνισε ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε έγκαιρα και σωστά τη κρίση.

«Αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα με την υγειονομική κρίση, όλοι πρέπει να στοιχηθούμε πίσω από την κυβέρνηση γιατί η στήριξη της οικονομίας δεν είναι δρόμος των 100 μέτρων αλλά δρόμος αντοχής», σημείωσε.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Μουλκιώτης σημείωσε ότι το κόμμα του σε καμία περίπτωση δεν εκμηδενίζει την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση, ωστόσο, όπως είπε, παίρνει μέτρα με πολύ καθυστέρηση.

«Πέρα από τα λάθη και τις παραλείψεις της, η κυβέρνηση πρέπει να ακούσει και τις προτάσεις τής αντιπολίτευσης χωρίς αλαζονεία και μικροπολιτικές σκοπιμότητες», είπε ο κ. Μουλκιώτης ενώ χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα για επιχειρήσεις και εργαζομένους.

Όπως ανέφερε εκτός προστασίας μένουν αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, κλάδοι του τουρισμού και του επισιτισμού, καλλιτέχνες και μακροχρόνια άνεργοι, ενώ τόνισε ότι αυτή την περίοδο καταστρατηγούνται εργασιακά δικαιώματα.

Η πολιτική των επιδομάτων που επιλέγεται και του κατακερματισμού των επιχειρήσεων δεν θα αποτρέψουν την καθίζηση της αγοράς. Η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει τη συντηρητική πολιτική της για τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ και επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματος του για τόνωση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη στήριξη των εργαζομένων και των αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να ψηφίζει μέτρα τα οποία βαφτίζει ως δίκτυ προστασίας την ίδια ώρα που διαλύει τα εργασιακά δικαιώματα και τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μίλησε ακόμα για «αντιεργατικό μενού και αντιεργατικό κατήφορο που συνεχίζεται μέσω ΠΝΠ, χωρίς τις ενοχλητικές αντιδράσεις των εργαζομένων» ενώ ζήτησε την απόσυρση του άρθρου, που προσπαθεί όπως είπε, να επιβάλει σιγή ιχθύος σε όσους εργαζόμενους διαμαρτύρονται.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Μπιλιάρδος έκανε λόγο για προσχηματική συζήτηση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, με μέτρα που στην ουσία δεν αποκαθιστούν τη δημοκρατία.

«Μας προβληματίζει που δεν υπάρχουν αριθμοί σε διατάξεις που αφορούν προμήθειες και προσλήψεις», είπε, ενώ τόνισε την ανάγκη αλλαγής τού νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα έκανε λόγο για πολλά θετικά μέτρα που ωστόσο αφήνουν απέξω και δεν καλύπτουν εκατοντάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των ανέργων και των μακροχρόνια ανέργων, των ελεύθερων επαγγελματικών και των συνταξιούχων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ