Η αντίστροφη μέτρηση για τον εμβολιασμό κατ’ οίκον έχει ξεκινήσει. Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε πως μέσα στον Ιούνιο θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός κατ’ οίκον, ενώ εκτίμησε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα πετύχουμε το πολυπόθητο «τείχος ανοσίας».

«Είμαστε κοντά στο να προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις για τους εμβολιασμούς κατ’ οίκον και ευελπιστούμε να αρχίσουν εντός Ιουνίου» δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100.3.

Μεταξύ άλλων ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε πως η ανταπόκριση των πολιτών στον εμβολιασμό είναι εντυπωσιακή με την ηλικιακή ομάδα 75-79 να χρίζεται «πρωταθλήτρια». Όσον αφορά στον εμβολιασμό των νέων 18-29 ετών με mRNA εμβόλια ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε πως θα γίνουν σε δύο φάσεις, ενώ εκτίμησε ότι σύντομα μπορεί να ανοίξει η ομάδα 25-29 ετών, με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται την επόμενη εβδομάδα.

Ερωτηθείς για τον εμβολιασμό παιδιών ξεκαθάρισε ότι δεν μιλάμε για παιδιά δημοτικού αλλά ηλικίας 12-15 ετών, ενώ πρόσθεσε ότι όταν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δώσει την έγκριση της, τότε η σύσταση θα είναι να εμβολιαστούν παιδιά αυτής της ηλικίας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Από τη δική του πλευρά ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκανε έκκληση σε όλους τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν. «Είναι εντυπωσιακοί οι ρυθμοί με τους οποίους κινούμαστε στον εμβολιασμό, γνωρίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», τόνισε κατά τη χθεσινή ενημέρωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Κικίλιας με μια δόση έχει εμβολιαστεί το 35,51%, ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι το 20,39% του ενήλικου πληθυσμού.

Επίσης το 40% των κατοίκων των νησιών είναι εμβολιασμένο με την πρώτη δόση – σε σχέση με το 22% που ήταν το ποσοστό αυτό πριν ξεκινήσει στοχευμένα η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» – και 27% πλήρως εμβολιασμένοι έναντι 13% πριν από την έναρξη της επιχείρησης. Στην επικράτεια τα ποσοστά είναι ακόμη πιο ενθαρρυντικά.

Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι 35,5% ενώ στη νησιωτική χώρα είναι 40%, με το 20,39% στην επικράτεια να έχει πλήρη ανοσία, ενώ όσον αφορά στα νησιά το 27% του πληθυσμού. Τέλος ο υπουργός Υγείας έπλεξε το εγκώμιο πέντε ελληνικών νησιών – Λευκάδας, Θάσου, Πάρου, Μυκόνου και Σαλαμίνας – γιατί η πληρότητα των ραντεβού σε αυτά αγγίζει το 100%.