Η Σερβία γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, μετά τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, που παράγει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V. Τη μονάδα παραγωγής επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς που δήλωσε αισιόδοξος ότι σε ένα χρόνο από σήμερα θα παράγονται στη Σερβία περισσότερα από 20 εκατομμύρια εμβόλια για τον κορωνοϊό.

Η μονάδα παραγωγή έχει στηθεί στο Ινστιτούτο Torlak του Βελιγραδίου και από εχθές ξεκίνησε η παραγωγή της πρώτης παρτίδας των ρωσικών εμβολίων τα οποία θα διατεθούν προς χρήση στις αρχές Ιουνίου.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε ότι τα εμβόλια που θα παράγονται στη Σερβία, αφού ικανοποιηθούν οι εσωτερικές ανάγκες, θα εξάγονται σε χώρες της ευρύτερης περιοχής. Επίσης τόνισε ότι θα ανοίξει και εργοστάσιο παραγωγή εμβολίων για τον κορωνοϊό της κινεζικής Sinopharm με τις δυνατότητες παραγωγής στη Σερβία να ξεπερνούν τις 30 εκατομμύρια δόσεις ετησίως και έτσι η Σερβία θα καταστεί περιφερειακή υπερδύναμη στην παραγωγή εμβολίων.

Από την επίσκεψη Βούτσιτς στο εργοστάσιο παραγωγής (φωτό EPA)
Αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε με το εμβόλιο της Astra Zeneca δήλωσε ότι το εμβόλιο θα συνεχίσει να χορηγείται και σε άτομα κάτω των 60 ετών επισημαίνοντας ότι οι μελέτες που έγιναν στη Σερβία έδειξαν πως είναι αποτελεσματικό και δημιουργεί μεγάλο αριθμό αντισωμάτων ενώ οι παρενέργειες είναι μηδαμινές.

Παράλληλα εκτίμησε ότι το ζήτημα προέκυψε εξαιτίας της χαμηλής τιμής του εμβολίου της AstraZeneca. «Εγώ το βλέπω σαν ένα πόλεμο τιμών όπου έχετε από τη μία τα εμβόλια που κοστίζουν 20 δολάρια και από την άλλη το φθηνό εμβόλιο που έβγαλε η Οξφόρδη και κοστίζει 4-5 δολάρια» ανέφερε ο Βούτσιτς τονίζοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει να προμηθεύεται το εμβόλιο της AstraZeneca.

Τέλος σημείωσε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού στη χώρα εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς και ανέφερε ότι μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από τρία εκατομμύρια εμβολιασμοί. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ξεπέρασαν τα 1,8 εκατομμύρια οι πολίτες που έλαβαν την πρώτη δόση ενώ πάνω από 1,2 εκατομμύρια έλαβαν και τις δύο δόσεις.