Τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών είναι βραχυπρόθεσμα θετικά, καθώς αίρουν την αβεβαιότητα αναφορικά με τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή ένωση, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πέτυχε μεγάλη νίκη στις χθεσινές εκλογές, που του επιτρέπει να δώσει τέλος σε τρία χρόνια πολιτικής παράλυσης και να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της ΕΕ εντός εβδομάδων.

«Τα αποτελέσματα των εκλογών στη Μεγάλη Βρετανία είναι θετικά διότι εξαλείφουν την αβεβαιότητα βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο ντε Γκίντος σε οικονομική εκδήλωση στην ισπανική πρωτεύουσα. «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στις 31 Ιανουαρίου το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ένωση – αυτό είναι καλό σε ό,τι αφορά την αβεβαιότητα, αλλά παράλληλα σηματοδοτεί μια νέα περίοδο, μια περίοδο που δεν θα είναι εύκολη».

«Δεν θα είναι εύκολη διότι θα πρέπει να γίνει εκ νέου διαπραγμάτευση των εμπορικών κανόνων», δήλωσε ο ντε Γκίντος.

Ο ντε Γκίντος δήλωσε επίσης ότι η επιβράδυνση στην ευρωζώνη έφθασε στο κατώτατο σημείο της εν μέσω ενδείξεων για σταθεροποίηση στην οικονομία της ΕΕ.

Ο ντε Γκίντος τάχθηκε επίσης υπέρ της ενότητας της Ισπανίας, ερωτηθείς για την πιθανότητα τα αυτονομιστικά κόμματα της Καταλονίας να συμμαχήσουν με την ισπανικό αριστερό συνασπισμό μειοψηφίας. «Το καλύτερο για την Καταλονία, την Ισπανία και την Ευρώπη θα ήταν η Καταλονία να συνεχίσει να αποτελεί μέρος της Ισπανίας», δήλωσε ο ντε Γκίντος.