Την ανάγκη για βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα και για επίταξη περαιτέρω ιδιωτικών κλινικών για την μάχη ενάντια στην πανδημία επεσήμανε σε ανακοίνωσή το ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς, υπογραμμίζοντας ότι η επίταξη των 250 ιδιωτών ιατρών δεν αποτελεί λειτουργικό μέτρο.

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ καταθέτει προτάσεις του στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, και ζητά ξανά την άμεση υλοποίησή τους ακόμη και τώρα, ένα χρόνο μετά από την έναρξη της πανδημίας.

Για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία η ΕΙΝΑΠ επιμένει στη στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

«Τα κύματα της πανδημίας κατέδειξαν ακόμη περισσότερο το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού και κατέστησαν επείγουσα την αντιμετώπιση του. Γιατροί και νοσηλευτές με δηλωμένη πρόθεση να υπηρετήσουν το δημόσιο σύστημα υπάρχουν» επισημαίνει με νόημα το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ.

Η σχετική επιστολή προς το υπουργείο Υγείας αναφέρει:

«Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ τονίζει ότι η επίταξη των 250 ιδιωτών ιατρών στην οποία προβαίνετε δεν αποτελεί λειτουργικό μέτρο για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της πανδημίας. Σας καλούμε να προχωρήσετε άμεσα την υλοποίηση των προτάσεων που επανειλημμένα σας έχουμε καταθέσει από την έναρξη της πανδημίας τον τελευταίο χρόνο.

Συγκεκριμένα σας καλούμε να προχωρήσετε άμεσα στα εξής:

Στην κάλυψη με μόνιμο προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία. Τα κύματα της πανδημίας κατέδειξαν ακόμη περισσότερο το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού και κατέστησαν επείγουσα την αντιμετώπιση του. Γιατροί και νοσηλευτές με δηλωμένη πρόθεση να υπηρετήσουν το δημόσιο σύστημα υπάρχουν και έχουν υποβάλλει τις αιτήσεις τους στις θέσεις που προκηρύχτηκαν το τελευταίο χρόνο. Τα ονομάτά τους βρίσκονται στη λίστα με τους επιλαχόντες για κάθε θέση και μπορείτε με σχετικές επείγουσες νομοθετικές πράξεις να τους τοποθετήσετε άμεσα στο δημόσιο σύστημα υγείας και ιδιαίτερα τις 2 ειδικότητες που αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Σε κάθε ΥΠΕ να καταρτιστούν λίστες υποψηφίων και να καλύψουν επειγόντως τις υπάρχουσεςανάγκες. Γνωρίζετε ότι το προσωπικό αυτό είναι απολύτως απαραίτητο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και θα χρειαστεί και για μετά τη λήξη της πανδημίας.

Στην επίταξη μονάδων του ιδιωτικού τομέα με στόχο την άμεση εξασφάλιση των πρόσθετων κλινών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών της πανδημίας. Γνωρίζετε ότι η λίστα των ασθενών σε αναμονή για κλίνες ΜΕΘ δεν είναι πλέον διαχειρίσιμη και η παραμονή τους εκτός ΜΕΘ είναι επικίνδυνη για την υγεία και τη ζωή τους. Απαιτείται επείγουσα νοσηλεία τους σε ιδιωτικές μονάδες δεδομένου ότι το δημόσιο σύστημα δεν διαθέτει πλέον τις απαιτούμενες κλίνες.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει χρόνος για άλλες αναβολές. Η επείγουσα υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων είναι μεγάλη ανάγκη»