Η Βρετανία πρέπει να τηρήσει τη συμφωνία της για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν θέλει να έχει μια συμφωνία για την όποια μελλοντική σχέση με την 27μελή ένωση, ανέφερε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απαντούσε σε χθεσινό δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει νομοθεσία για να παρακάμψει σημαντικά σημεία της συμφωνίας αποχώρησης του Brexit.

«Έχω την πεποίθηση ότι η βρετανική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τη Συμφωνία Αποχώρησης, μια υποχρέωση βάση του διεθνούς δικαίου και προαπαιτούμενο για την όποια μελλοντική εταιρική σχέση», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο Twitter.

«Το πρωτόκολλο για την Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία είναι απαραίτητο για να προστατευθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στη νήσο και η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει μια νέα νομοθεσία που θα απειλούσε τους συμβιβασμούς που επιτεύχθηκαν σε ό,τι αφορά το καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας στις εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ.

Η Βρετανία από την πλευρά της ανέφερε σήμερα ότι διατηρεί την πλήρη δέσμευσή της στην εφαρμογή της συμφωνίας αποχώρησης, στην οποία κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιγράφοντας τις προτεινόμενες αλλαγές που θα εφαρμοστούν στην εγχώρια νομοθεσία ως περιορισμένες διευκρινίσεις.

Η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε ότι είναι απολύτως δεσμευμένη στην εφαρμογή της συμφωνίας αποχώρησης και του πρωτοκόλλου που σχετίζεται με τη Βόρεια Ιρλανδία.

«Λαμβάνουμε περιορισμένα και εύλογα μέτρα για να διευκρινίσουμε συγκεκριμένα στοιχεία του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας στην εγχώρια νομοθεσία για να άρουμε την όποια ασάφεια και να διασφαλίσουμε ότι η κυβέρνηση είναι πάντα σε θέση να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προς τους πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας», δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Γαλλία-Βρετανία: Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Τζόνσον για το Brexit, το μεταναστευτικό και την υπόθεση Ναβάλνι

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε μια «πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων» με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, για σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του Brexit, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος.

«Πολύ καλή ανταλλαγή (απόψεων) με τον Μπόρις Τζόνσον», έγραψε στο Twitter ο Γάλλος πρόεδρος. «Θα ενισχύσουμε τη συνεργασία μας εναντίον των διακινητών μεταναστών. Συζητήσαμε επίσης τις συνέπειες από τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι, την κατάσταση στον Λίβανο και τη μελλοντική σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, η Ντάουνινγκ Στριτ έκανε γνωστό ότι οι δύο ηγέτες, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, συζήτησαν το Brexit και συμφώνησαν ότι «είναι σημαντικό να επιτευχθεί πρόοδος αυτόν τον μήνα και να καταλήξουμε στην ολοκλήρωση των συνομιλιών γρήγορα».