Μια ακόμη ενθαρρυντική ανακοίνωση για τη μάχη κατά του κορωνοϊού ήρθε αυτή τη φορά από την αμερικανική εταιρεία Moderna, γνωστοποιώντας ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της αγγίζει το 95%.

Η ΕΕ, που ήδη έχει συμφωνήσει με τις Pfizer και BioNTech για 300 εκατ. δόσεις από το εμβόλιό τους, βρίσκεται σε συζητήσεις και με την Moderna από τον Ιούλιο, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters. Όπως ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες, η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Moderna μπορεί να επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες. Πρόσθεσε, δε, ότι οι συζητήσεις επικεντρώνονται στη νομική διατύπωση της σύμβασης, χωρίς ωστόσο οι συνομιλητές να αντιμετωπίζουν εμπόδια σε ζητήματα όπως η τιμή.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η τιμή που διαπραγματεύτηκε ήταν κάτω από 25 δολάρια η δόση, ωστόσο, ο αξιωματούχος αρνήθηκε να γίνει πιο συγκεκριμένος, ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία του, καθώς οι συνομιλίες είναι εμπιστευτικές. Η Moderna δεν ήταν διαθέσιμη να σχολιάσει.

Οι ΗΠΑ πλήρωσαν την Moderna 15 δολάρια τη δόση για να εξασφαλίσουν 100 εκατ. εμβόλια σε μια συμφωνία 1,5 δισ. δολαρίων τον Αύγουστο. Η Ουάσινγτον έχει οψιόν αγοράς 400 εκατ. δόσεις σε μια άγνωστη τιμή. Το εμβόλιο του Moderna χορηγείται με δύο δόσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κομισιόν κατέληξε σε συμφωνία με την Pfizer και τη BioNTech σχετικά με την προμήθεια του δυνητικού εμβολίου COVID-19, αφότου οι εταιρείες ανακοίνωσαν τα θετικά τους αποτελέσματα. Το Reuters μετέδωσε ότι η ΕΕ θα πληρώσει λιγότερα από 19,50 δολάρια τη δόση, τιμή που εν μέρει αντικατοπτρίζει την οικονομική υποστήριξη ΕΕ και Γερμανίας για την ανάπτυξη του εμβολίου.

Εκτός από τις Pfizer και BioNTech (300 εκατ. δόσεις), η ΕΕ έχει επιτύχει συμφωνίες με τις CureVac, AstraZeneca και την αμερικανική Johnson & Johnson (έως 400.000.000 δόσεις από την κάθε μία), Sanofi-GSK (έως 300.000.000 δόσεις).