Κανονικά τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου θα χτυπήσει ξανά το πρώτο κουδούνι για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία. Η επιτροπή των ειδικών, που συνεδρίασε σήμερα, έδωσε με την εισήγησή της τελικά το «πράσινο φως» στην απόφαση της κυβέρνησης.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως,  τρεις είναι οι βασικές προσαρμογές στο πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων:

  1. Την πρώτη και μόνο εβδομάδα, από τις 10 έως τις 15 Ιανουαρίου δηλαδή, οι μαθητές θα κάνουν τρία συνολικά σελφ τεστ, δηλαδή ένα επιπλέον από ό,τι έκαναν πριν κλείσουν τα σχολεία για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές. 
  2. Τα δύο σελφ τεστ που κάνουν κάθε εβδομάδα οι μαθητές θα τα κάνουν πλέον και οι εμβολιασμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί, δεδομένης της μεταδοτικότητας της «Όμικρον».
  3. Σε περίπτωση κρούσματος, σταματά η λογική του «σταυρού» και οι έλεγχοι με τεστ επεκτείνονται σε όλο το τμήμα. Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν συνολικά 5 τεστ για 5 ημέρες (δύο ράπιντ και ένα σελφ επιπλέον των δύο εβδομαδιαίων. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν 3 σελφ τεστ. Το ίδιο θα ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς.

Τέλος, παραμένει ως έχει το πρωτόκολλο του 50+1%, δηλαδή και πάλι θα απαιτείται να νοσήσουν περισσότεροι από τους μισούς μαθητές προκειμένου να κλείσει ένα τμήμα.