Η ελληνοτουρκική κόντρα των τελευταίων ημερών εξελίσσεται σε μια παρτίδα σκάκι για δυνατούς παίκτες. Την ώρα που ο Ερντογάν φάνηκε να έχει το πάνω χέρι, οι χειρισμοί της ελληνικής πλευράς φέρνουν τα πάνω κάτω.

Ο Μιχάλης Ιγνατίου στο Ethnos.gr εξηγεί ποιο θα είναι το δώρο στην Ελλάδα από την πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ στην πιο κρίσιμη καμπή της ελληνοτουρκικής διένεξης:

Οι διπλωματικές πηγές τόνισαν -και έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα- ότι η Αμερική και η Ρωσία συμφωνούν πως η υπογραφή της συμφωνίας Λιβύης – Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες είναι απαράδεκτη και προκλητική ενέργεια. Και είναι ένα θέμα αυτό που αναμένεται να αναδειχθεί στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κ. Τραμπ, στις 7 Ιανουαρίου.

Οι πηγές πιστεύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα αντιμετωπίσει μια ευχάριστη έκπληξη στο θέμα αυτό κατά την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα στη διπλωματική απρέπεια της Τουρκίας.

Η ελληνική διπλωματία επιδιώκει να αποσπάσει και μια υπόσχεση από την αμερικανική πλευρά ότι ο κ. Τραμπ θα τοποθετηθεί ξεκάθαρα και στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Αυτήν τη στιγμή δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα και πάντα ο άγνωστος «Χ» είναι ο ίδιος ο πρόεδρος της Αμερικής.

Θυμίζω ότι στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος του παρουσίασε ατράνταχτα στοιχεία για την τουρκική παραβατικότητα, ο κ. Τραμπ απάντησε στεγνά ότι είναι «φίλοι» με τον Ερντογάν. Υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα υπάρξει αλλαγή της στάσης του και θα τονίσει τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αλλά και για τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.