Του Δήμου Βερύκιου

Η Τουρκία, μέσω της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ, απαίτησε από την Ελλάδα να απομακρύνει από την Σκύρο τους αντιπλοϊκούς πυραύλους που -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Άγκυρας- έχουν εγκατασταθεί στο νησί!

Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι η Νούλαντ επισκεπτόμενη την Αθήνα, αμέσως μετά την Άγκυρα, έθεσε το θέμα της Σκύρου και της τουρκικής απαίτησης σε συνδυασμό με την επιχειρηματολογία της Τουρκίας για το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των Ελληνικών νησιών. Η Τουρκία εκτός από την Σκύρο διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει διασπείρει πυραύλους Stinger κατά μήκος του Ανατολικού και βόρειο-κεντρικού Αιγαίου.

Η ελληνική πλευρά, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών με τους οποίους συναντήθηκε η κ. Νούλαντ απέρριψαν τόσο το αίτημα-αξίωση της Τουρκίας για απόσυρση των πυραύλων απο τα νησιά του Αιγαίου, όσο και τα επιχειρήματα της Τουρκίας για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά την επιστροφή της κυρίας Νούλαντ στην Ουάσιγκτον μετά την περιοδεία της σε Τουρκία-Ελλάδα-Κύπρο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επίμονα και μονότονα τηρεί ίσες αποστάσεις και παρά την διαρκώς εντεινόμενη επιθετική ρητορική του Τούρκου Προέδρου τόσο η Κομισιόν, όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απευθύνουν έκκληση και στις δυο πλευρές με μια μόνο φράση «βρείτε τα»!

Η Ελλάδα διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «δεν μπορούμε να τα βρούμε» και να κάνουμε εκπτώσεις ως προς την ασφάλεια και την άμυνα των νησιών του Αιγαίου.

Για τη νέα αξίωση που εγείρει η Τουρκία ως προς την απόσυρση των βλημάτων από την Σκύρο ενημερώθηκε αμέσως ο Μπομπ Μενέντες, ο οποίος ταυτίστηκε πλήρως με την ελληνική στάση, σε αντίθεση με την Βικτώρια Νούλαντ, που όχι μόνο τηρεί ίσες αποστάσεις αλλά και κλείνει πονηρά το μάτι στην Τουρκία. Επίσης ο πρωθυπουργός ενημέρωσε σχετικά τον Αμερικανό Πρόεδρο κατά την επίσκεψη του στον Λευκό Οίκο.

Η απόρριψη της τουρκικής αξίωσης για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και της Σκύρου, σε συνδυασμό με την αποθέωση Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και την στήριξη των ελληνικών θέσεων από τον Λευκό Οίκο, ανεβάζουν την πίεση του Ερντογάν, ο οποίος μετά την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο επιτίθεται καθημερινά στον Κυριάκο Μητσοτάκη !

Οι Τούρκοι φοβούνται το οπλοστάσιο των νησιών του Αιγαίου και δει τους Stinger. Πρόκειται για ένα φορητό όπλο αεράμυνας (MANPAD), Αμερικανικής και Ευρωπαϊκής κατασκευής. Είναι σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση αεροσκαφών η ελικοπτέρων που πετούν σε πολύ χαμηλά ύψη.

Το σύστημα εγκλωβίζει τους στόχους μέσω IR All Aspect Seeker, και επιτυγχάνει την καταστροφή τους με την πρόσκρουση σ’ αυτούς.

Σε ό,τι αφορά στους αντιπλοϊκούς πυραύλους που διαμαρτύρεται η Τουρκία ότι τοποθετήθηκαν στην Σκύρο πρόκειται για ένα σύστημα βαλλιστικών πυραύλων που έχουν σχεδιαστεί για να χτυπούν πλοία στη θάλασσα. Το όνομα τους είναι Anti-ship ballistic missile και η συντομογραφία τους, ASBM.