Διαφωνίες, προτάσεις και αγωνία για την έκβαση των τιμών της Ενέργειας αποτελούν τα βασικά θέματα της ατζέντας των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα, με απώτερο σκοπό να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις ώστε να μειωθούν όσο περισσότερο γίνεται οι τιμές.

Τη συζήτηση θα τροφοδοτήσει το non-paper της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις «έκτακτες παρεμβάσεις στην αγορά φυσικού αερίου». Η πρόταση επί της ουσίας απορρίπτει την ιδέα 15 κρατών-μελών για το γενικό πλαφόν στη χονδρική τιμή του αερίου, λόγω των κινδύνων που ενέχει για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Η Επιτροπή παρουσίασε αυτό το non-paper πριν από δύο ημέρες, σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών της ΕΕ (COREPER I). Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, το περιεχόμενό του προκάλεσε απογοήτευση και εκνευρισμό μεταξύ των 15. Χθες Πέμπτη 29/9, σύμφωνα με πληροφορίες του Politico, η πρόεδρος της Κομισιόν εμφανιζόταν αποφασισμένη να μην προτείνει ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου προς απογοήτευση των 15 κρατών μελών συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Επιμένουν οι «15», κίνδυνο στις προμήθειες ενέργειας βλέπει το Βερολίνο

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Πολωνία έχουν υποβάλει ενημερωτικό υπόμνημα στα μέλη του Συμβουλίου, απαντώντας στις «ενστάσεις» της Επιτροπής για την ιδέα του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Από την άλλη, δώδεκα χώρες εξακολουθούν να προβάλλουν αντιρρήσεις – με πρώτη τη Γερμανία που θεωρεί, όπως και η Επιτροπή, ότι η ιδέα των 15 αν εφαρμοστεί θα θέσει σε κίνδυνο τις προμήθειες ενέργειας.

Η Γερμανία, που έχει ήδη καταφέρει να εξασφαλίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου που θα χρειαστεί για τον χειμώνα, υποστηρίζει ότι αν επιβληθεί ανώτατο όριο στις τιμές, το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναδιανεμηθεί πολιτικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αντί να κατανεμηθεί βάσει των δυνάμεων της αγοράς. Σύμφωνα πάντως με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι 15 είναι αποφασισμένοι να επιμείνουν στην πρότασή τους και να ασκήσουν πίεση στην Κομισιόν. Η Επιτροπή θα πρέπει να λάβει υπόψη της την πλειοψηφία των χωρών-μελών όταν θα συντάξει το νομοθετικό σχέδιο δράσης που θα παρουσιάσει την ερχόμενη Τρίτη 4η Οκτωβρίου.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ αναμένεται πάντως σήμερα να υιοθετήσουν, έπειτα από τεχνικές τροποποιήσεις, τρία έκτακτα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή τη 14η Σεπτεμβρίου για να πέσουν οι τιμές της ενέργειας. Προβλέπουν, πρώτον, τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας (με ευελιξία ως προς την υποχρεωτικότητα), δεύτερον, τη θέσπιση ανώτατου ορίου στα έσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φθηνές πηγές και τρίτον, έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης στα υπερκέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων.