Συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος της κυβέρνησης απέναντι στις προκλήσεις της Άγκυρας με τη συνάντηση που θα έχει στη Γενεύη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η ατζέντα των συνομιλιών του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών περιλαμβάνει ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος. Ωστόσο λόγω της προκλητικότητα της Τουρκίας και της κλιμάκωσης της έντασης η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στην ανατολική Μεσόγειο και στο Κυπριακό.

Από αύριο ο υπουργός Εξωτερικών θα ξεκινήσει μια σειρά από επισκέψεις, αρχής γενομένης από τη Σαουδική Αραβία, συνεχίζοντας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Αμπού Ντάμπι, Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου) και κλείνοντας με την Ιορδανία (Αμμάν, Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου). Ο κ. Δένδιας θα έχει συνομιλίες με τους ομολόγους του με θέμα τις διμερείς σχέσεις, καθώς και τις εξελίξεις σε σημαντικά περιφερειακά ζητήματα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε εκ νέου την Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν ανησυχεί για ένα «θερμό επεισόδιο» με την Τουρκία. «Φυσικά υπάρχει πάντα η πιθανότητα, αλλά αν φοβάμαι; Όχι, δεν φοβάμαι. Δεν νομίζω ότι τα πράγματα θα βγουν εκτός ελέγχου» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ωστόσο η Τουρκία συνεχίζει να συνεχίζει να διατηρεί υψηλούς τους τόνους με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει την Κυριακή πως το μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ της χώρας του και της Λιβύης «ενοχλεί την Ελλάδα, αλλά θωρακίζει τα δικαιώματα της Τουρκίας». Μάλιστα ο Ταγίπ Ερντογάν κατέστησε σαφές δεν πρόκειται να υπάρξει ουδεμία συμφωνία για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της ανατολικής Μεσογείου, χωρίς να εμπλέκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η Τουρκία.

Στο ίδιο πλαίσιο ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε τη πλήρη στήριξή του στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης του Φαγέζ αλ Σάρατζ, υπογραμμίζοντας ότι «θα παράσχουμε οποιουδήποτε είδους στήριξη κριθεί αναγκαία» προσθέτοντας ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός, υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, στερείται νομιμότητας.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή ο Ερντογάν είχε συνάντηση με τον Σάρατζ στην Κωνσταντινούπολη.