Σειρά από διμερείς επαφές με την πολιτειακή ηγεσία της χώρας, καθώς και με τον ομόλογό του, είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την πρώτη επίσκεψή του στο Μπαχρέιν.

Οι επαφές εστιάστηκαν στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, στο πλαίσιο της εμβάθυνσης των δεσμών της Ελλάδας με το σύνολο των χωρών της περιοχής που ασπάζονται τις αξίες και αρχές μας, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης υπογράφηκε Μνημόνιο Πολιτικών Διαβουλεύσεων, το οποίο θα επιτρέψει τη συνέχιση και την ενίσχυση των επαφών αυτών, επισημαίνουν.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουν ότι το Μπαχρέιν, νησιωτική χώρα, έχει υιοθετήσει και προβάλει θέσεις παραπλήσιες με τις θέσεις της Ελλάδας, όσον αφορά τα δικαιώματα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και έχει επιλύσει διμερή ζητήματα με το Κατάρ μέσω προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Περαιτέρω, αναφέρουν ότι η επίσκεψη αποτέλεσε επίσης ευκαιρία για την ανταλλαγή απόψεων και ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε ζητήματα Διεθνούς Δικαίου μεταξύ των Νομικών Υπηρεσιών των δύο υπουργείων Εξωτερικών.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι το Μπαχρέιν έχει καταδικάσει με ιδιαίτερα έντονο τρόπο το τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο», καθώς και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Επιπροσθέτως, συγκρατούν ότι το Μπαχρέιν έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη σύναψη των συμφωνιών του Αβραάμ, οι οποίες επέτρεψαν την προσέγγιση μεταξύ του Ισραήλ και των Αραβικών χωρών, μια συμφωνία που στηρίζει η Ελλάδα, η οποία οικοδομεί γέφυρες συνεργασίας και φιλίας τόσο με το Ισραήλ όσο και με τον Αραβικό κόσμο.

Ο Νίκος Δένδιας και η Διάσκεψη Manama Dialogue

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στη Διάσκεψη «Manama Dialogue», η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη διάσκεψη για θέματα Ασφαλείας στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνουν ότι στην εν λόγω Διάσκεψη συμμετείχε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, σημαντικός αριθμός υπουργών Εξωτερικών Αραβικών χωρών, καθώς και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ. Υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι ο Νίκος Δένδιας ήταν ο μόνος Ευρωπαίος υπουργός που συμμετείχε, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι εκτίμησαν το άνοιγμα της Ελλάδας στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν είχε επισκεφθεί την Ελλάδα τον περασμένο Φεβρουάριο, προκειμένου να συμμετάσχει στο Φόρουμ της Φιλίας.