Απελπιστική η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο Διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου». Ο Νικόλαος Καπραβέλος επισήμανε ότι οι οι υγειονομικοί ακούν με τρόμο τη συζήτηση για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

«Εγώ βλέπω έναν μαραθώνιο. Δεν είναι αγώνας δρόμου ή ταχύτητας να ανοίξουμε 14 ή 21», είπε ο κ. Καπραβέλος και εκτίμησε ότι θα πρέπει τα περιοριστικά μέτρα να υπάρχουν έως ότου βγει το εμβόλιο. Όπως τόνισε ο κ. Καπραβέλος, η εφημερία ξεκινά χωρίς να υπάρχει διαθέσιμη κλίνη στη μονάδα κάτι που είναι όπως είπε αδιανόητο. «Χάνουν τη ζωή τους από κορονοϊό ακόμη και νέοι άνθρωποι ενώ είναι μεγάλη η κόπωση του προσωπικού, σωματική και ψυχική» είπε χαρακτηριστικά.

Περιέγραψε επίσης νοσηλεύτριες να κλαίνε όταν πρέπει μετά από ώρες δουλειάς να μπαίνουν μέσα στις κλίνες γιατί δεν υπάρχει άλλο προσωπικό και ο ασθενής τις έχει ανάγκη και πως απελπίζονται ή τα χάνουν όταν δεν βρίσκουν μάσκα στο συρτάρι.

«Η πολιτεία εύκολα χειροκροτεί τον ήρωα, αλλά όταν είναι να πάρει μέτρα υπέρ των ανθρώπων αυτών, ακόμη διστάζει και σήμερα συζητάμε για ανθυγιεινό επίδομα. Αν είναι δυνατόν», είπε ο κ. Καπραβέλος. «Σε αυτό το σύστημα υγείας», πρόσθεσε, «είναι αδύνατον να βασιστεί η πολιτεία για να προχωρήσει σε άνοιγμα».

Στην ερώτηση γιατί δεν πέφτουν τα νούμερα της πανδημίας, ο διευθυντής της ΜΕΘ του «Παπανικολάου» είπε ότι η διασπορά είναι τόσο μεγάλη γιατί πλέον είναι μέσα στην οικογένεια και κανένα κρούσμα που φτάνει πλέον στα νοσοκομεία δεν είναι ορφανό.

«Συνεπώς δύο είναι τα ζητήματα, είτε οι πολίτες δεν εφαρμόζουν τα αυτοπεριοριστικά μέτρα, είτε τα μέτρα της πολιτείας είναι ανεπαρκή και δεν φτάνουν» είπε ο κ. Καπραβέλος.

Επίσης, χαρακτήρισε ξεπερασμένη την τακτική που εφαρμόζεται για τον περιορισμό της μετάδοσης και είπε πως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για κανένα άνοιγμα σε καμία περιοχή είτε είναι στο κόκκινο, είτε στο πορτοκαλί, είτε στο πράσινο. Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο εάν θέλουμε να ανοίξουν κάποιοι τομείς πρέπει να γίνεται ανίχνευση του ιού και στοχευμένη καραντίνα σε όλη την Ελλάδα.

Για να γίνει κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, πρέπει όπως σε άλλες χώρες να γίνονται πολλά τεστ, να περιορίζονται όσοι νοσούν και με δειλά – δειλά βήματα να ανοίξουν κάποιοι τομείς.

«Η πολιτεία», πρόσθεσε, «πρέπει να απελευθερώσει τους γιατρούς σχετικά με τα διαγνωστικά τεστ, καθώς ακόμη και με 40 ευρώ αρκετοί δυσκολεύονται να τα κάνουν».

Ο κ. Καπραβέλος απευθύνθηκε σε όλους εκείνους που έχουν κάποιο δικό τους άτομο μέσα στις ΜΕΘ λέγοντας ότι «ο βουβός πόνος τους είναι και δικός μας».

Τόνισε ότι το προσωπικό είναι δίπλα στους ανθρώπους τους παρότι δεν ξέρει ούτε το όνομά τους και κάνει τα αδύνατα δυνατά για να τους σώσουν.

«Οι εντατικολόγοι δεν φοβούνται τον θάνατο. Να το ξέρουν οι συμπολίτες μας», τόνισε τελος.