Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν σήμερα οι μετοχές ενώ άλμα σημείωσε η στερλίνα καθώς η προοπτική εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας και η εκλογική νίκη του Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία που τάσσεται υπέρ του Brexit απομάκρυναν δύο από τα πιο μαύρα σύννεφα στον παγκόσμιο επενδυτικό ορίζοντα.

Η διπλή δόση ανακούφισης περιόρισε το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα λεγόμενα ‘ασφαλή καταφύγια’ όπως τα κρατικά ομόλογα και το γεν ενώ περιόρισε τις προσδοκίες των αγορών για περισσότερες μειώσεις επιτοκίων σε όλο τον κόσμο.

«Οι παγκόσμιοι επενδυτές πήραν δύο από τα μεγαλύτερα δώρα στη χριστουγεννιάτική τους λίστα και θα πρέπει να το εκτιμήσουν αυτό, τουλάχιστον για ένα διάστημα», δήλωσε ο Σον Κάλοου, αναλυτής συναλλαγματικών ισοτιμιών στη Westpac. «Οι παγκόσμιοι χρηματιστηριακοί δείκτες όπως ο MSCI World αναμένεται να καταγράψουν περισσότερα ιστορικά υψηλά και η στερλίνα μπορεί να ξεπεράσει το 1,36 δολάριο».

Η στερλίνα ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2018 καθώς τα exit polls και στη συνέχεια τα εκλογικά αποτελέσματα από τη Βρετανία απέκλεισαν την όποια πιθανότητα νίκης από το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Εργατικών ή ενός κοινοβουλίου όπου καμία παράταξη δεν θα είχε αυτοδυναμία, μια εξέλιξη που ανησυχούσε τους επενδυτές. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κέρδισε σημαντική πλειοψηφία στο βρετανικό Κοινοβούλιο, που του δίνει την εξουσία να εκπληρώσει το Brexit, αν και οι εμπορικές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να τραβήξουν για μήνες. Αν και άρχισε κάποια κατοχύρωση κερδών, η στερλίνα σημείωνε πριν από λίγο άνοδο σχεδόν 2% στο 1,3411 δολάριο. Έναντι του ευρώ ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2016.

Οι βρετανικές μετοχές με έκθεση στην εγχώρια αγορά σημείωσαν άλμα μόλις ξεκίνησε η διαπραγμάτευσή τους. Ο δείκτης των εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE 250, που περιλαμβάνει πολλές εταιρίες με υψηλά έσοδα στη Βρετανία, σημείωσε άλμα περίπου 5%, σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Η αισιοδοξία για το εμπόριο είχε ήδη οδηγήσει τη Wall Street σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Το Reuters μετέδωσε ότι οι ΗΠΑ πρότειναν τη μείωση κάποιων δασμών σε κινεζικά προϊόντα και την καθυστέρηση επιβολής κάποιων δασμών στο πλαίσιο της «φάσης 1» μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε άλμα 1,6%. Ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στο ιστορικά υψηλό επίπεδο που κατέγραψε το 2015. Βρίσκεται επίσης σε τροχιά να ολοκληρώσει τη χρονιά με κέρδη σχεδόν 20% –που είναι η μεγαλύτερη ετήσια άνοδός του εδώ και μια δεκαετία-καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι αναφορικά με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.

Στην Ασία, ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε άνοδο 2,5% σε υψηλό 14 μηνών. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας κατέγραψε άλμα 1,5% στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Απριλίου.

Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο στο 1,91%, καταγράφοντας αύξηση 12 μονάδων βάσης σε μόλις δύο συνεδριάσεις. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου διαμορφώθηκε νωρίτερα στο υψηλότερο επίπεδο του εξαμήνου στο -0,217%.

Το ιαπωνικό γεν κατέγραψε πτώση, καθώς περιορίστηκε η ζήτηση για τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια. Το δολάριο ενισχύθηκε στα 109,60 γεν έχοντας σημειώσει άνοδο 0,7% κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι τιμές πετρελαίου έκαναν ράλι εν μέσω ελπίδων ότι μια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας θα στηρίξει την παγκόσμια ανάπτυξη και κατά συνέπεια τη ζήτηση. Το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε κατά 31 σεντς στα 59,49 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ σημείωσε άνοδο 42 σεντς στα 64,62 δολάρια το βαρέλι.