Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδιώξει να μιλήσει απευθείας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να προσπαθήσει και να βελτιώσει τις σχέσεις, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ την Πέμπτη.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που ανέφερε ότι για τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής ηπείρου, είναι αναγκαίο να υπάρξει ένας διάλογος ΕΕ-Μόσχας – ένας διάλογος «απαιτητικός» και «φιλόδοξος», όπως τον χαρακτήρισε, στον οποίο θα τονίζεται η ενότητα της ΕΕ.

Ο Σ. Κουρτς τάσσεται υπέρ της πρότασης για διάλογο με την Ρωσία

Η Αυστρία τάσσεται υπέρ της πρότασης της Γερμανίας και της Γαλλίας για την πραγματοποίηση συνάντησης κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που βλέπω επιτέλους κινήσεις για διάλογο με την Ρωσία», δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Γεωγραφικά, είμαστε πιο κοντά στην Ρωσία από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν μπορούμε να στεκόμαστε και να παρακολουθούμε τον διάλογο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ρωσία, την ώρα που πολλά θέματα, όπως της Ουκρανίας, επηρεάζουν εμάς περισσότερο από ό,τι τις ΗΠΑ», είπε ο αυστριακός καγκελάριος.

Η Λιθουανία προειδοποιεί να μην πραγματοποιηθεί σύνοδος της ΕΕ με τον Πούτιν

Η Λιθουανία προειδοποίησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην συμμετάσχει σε άμεσο διάλογο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν όσο η Μόσχα δεν αλλάζει συμπεριφορά.

Κατά την άφιξή του για τη σύνοδο των ηγετών των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα εξέφρασε επιφυλακτικότητα για την πρόταση που παρουσίασαν το Παρίσι και το Βερολίνο να πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής της ΕΕ με τον Πούτιν, μετά τη διμερή συνάντηση που είχε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Ρώσο ομολόγό του.

«Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, δεν είναι σαν τη σχέση της Ρωσίας και των ΗΠΑ».

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη Ρωσία αλλά να είμαστε πολύ προσεκτικοί για τις πραγματικές προθέσεις του καθεστώτος Πούτιν», δήλωσε ο Ναουσέντα σε δημοσιογράφους. «Έως τώρα, δεν βλέπουμε κάποια πραγματική αλλαγή στο μοτίβο της συμπεριφοράς της Ρωσίας».

Προβληματική μια σύνοδος κορυφής με τη Ρωσία, λέει ο Λετονός πρόεδρος

Ο πρόεδρος της Λετονίας Κρισγιάνις Καρίνς είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να επιδιώκει διάλογο ανώτατου επιπέδου με τη Ρωσία χωρίς αλλαγή πορείας από το Κρεμλίνο, που έχει προσαρτήσει την Κριμαία από το Κίεβο και υποστηρίζει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

“Ένας διάλογος πρέπει να έχει ένα ορισμένο κόστος και για τη Ρωσία”, είπε ο Καρίνς κατά την άφιξή του στις συνομιλίες των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για τις σχέσεις της Ένωσης με τη Μόσχα. “Διαφορετικά φαίνεται σαν η Ρωσία να προσαρτά την Κριμαία, να διεξάγει πόλεμο στο Ντονμπάς και η Ευρώπη να σηκώνει τους ώμους και να εξακολουθεί να επιδιώκει τον διάλογο.”

“Η Ρωσία δεν αντιλαμβάνεται αυτό το είδος ελεύθερων παραχωρήσεων ως ένδειξη δύναμης”, είπε.

Ο Καρίνς πρόσθεσε πως οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ πρέπει να αφιερώσουν χρόνο για να διαμορφώσουν μια κοινή νέα στρατηγική απέναντι στη Ρωσία και θα πρέπει να καθυστερήσουν οιεσδήποτε αποφάσεις για τη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μέχρι το φθινόπωρο όταν μια τέτοια κοινή στάση θα έχει σταθερά εγκατασταθεί.

Από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως δεν αντιτίθεται στη διεξαγωγή μιας συνάντησης κορυφής των επικεφαλής των κοινών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά (ο ίδιος) δεν θα πάρει μέρος σε μια τέτοια συνάντηση αν αυτή περιλαμβάνει τους ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ένωσης.

Η απάντηση της Μόσχας στην πρόταση Μέρκελ-Μακρόν: Η Ρωσία ήταν πάντα έτοιμη για διάλογο με την ΕΕ

Η Ρωσία ήταν πάντα έτοιμη για διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες που απαιτούν κοινές προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουσκό, σχολιάζοντας την πρόταση της Γερμανίας και της Γαλλίας για σύγκληση συνόδου κορυφής ΕΕ-Ρωσίας.

«Πάντα λέγαμε ότι είμαστε έτοιμοι για διάλογο και ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, όταν απαιτείται συνένωση των προσπαθειών σε πολλές κατευθύνσεις, σ’ εκείνα τα προβλήματα , που ανησυχούν όλες τις χώρες, για έναν διάλογο επί αντικείμενου» δήλωσε ο Γκρουσκό απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

Παράλληλα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι θα περιμένουν τη σημερινή εισήγηση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης- Ρωσίας.

Την Τετάρτη η εφημερίδα Financial Times είχε γράψει, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ πρότεινε να προσκληθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για να συμμετάσχει σε σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την εφημερίδα, την πρόταση υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Η γερμανική κυβέρνηση, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του πρακτορείου TASS, δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις πληροφορίες των Financial Times. Το Μέγαρο των Ηλυσίων μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει σε σχετικό ερώτημα που του υπέβαλε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Σ. Λαβρόφ: Η Μόσχα δεν γνωρίζει λεπτομέρειες της γερμανο-γαλλικής πρότασης για την διεξαγωγή συνόδου κορυφής ΕΕ-Ρωσίας

Η Ρωσία δεν γνωρίζει λεπτομέρειες της πρότασης που έκανε η Γαλλία και η Γερμανία για την διεξαγωγή συνόδου κορυφής ΕΕ-Ρωσίας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Φυσικά και ακούσαμε για την πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας να διεξαχθεί σύνοδος κορυφής Ρωσίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλές λεπτομέρειες δεν γνωρίζουμε» δήλωσε ο Λαβρόφ.