Περίπου τα 2/3 των Γερμανών είναι δυσαρεστημένοι με το έργο του Γερμανού καγκελαρίου Olaf Scholz και του διχασμένου κυβερνητικού συνασπισμού του, ο οποίος βρίσκεται σε τεράστια κρίση από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Δεκέμβριο 2021, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Κυριακή (21/8/2022).
Μόνο το 25% των Γερμανών πιστεύει ότι ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος κάνει καλά τη δουλειά του, από 46% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Insa για την εβδομαδιαία εφημερίδα «Bild am Sonntag».
Αντίθετα, το 62% των Γερμανών πιστεύει ότι ο Scholz –ο οποίος ήταν αντικαγκελάριος υπό την Agnela Merkel στον προηγούμενο κυβερνητικό συνασπισμό– κάνει τη δουλειά του άσχημα, αριθμός ρεκόρ, σε σύγκριση με μόλις 39% τον Μάρτιο.

Οι δυσκολίες

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, ο Scholz χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, μια ενεργειακή κρίση, τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό και τώρα την ξηρασία – και όλα αυτά ωθούν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στο χείλος της ύφεσης, σημειώνει το Reuters.
Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι δεν επέδειξε επαρκή ηγεσία.

Αποδοκιμασία και για την κυβέρνηση

Η υποστήριξη για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) έπεσε 19%, έδειξε η έρευνα Insa, πολύ πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες της αντιπολίτευσης και τους μικρότερους εταίρους του συνασπισμού, τους Πράσινους, και κάτω από το 25,7% που πήρε το SPD στις ομοσπονδιακές εκλογές το 2021.
Περίπου το 65% των Γερμανών είναι δυσαρεστημένοι με το έργο της τριμερούς κυβέρνησης συνασπισμού της Γερμανίας στο σύνολό της, σε σύγκριση με 43% τον Μάρτιο.
Η δημοσκόπηση έρχεται μετά από μια ιδιαίτερα δύσκολη εβδομάδα για τον Scholz.

germany_8.jpg


Δύσκολη εβδομάδα

Πρώτον, απέτυχε να αντικρούσει αμέσως τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Mahmoud Abbas σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, όταν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διέπραξε «50 Ολοκαυτώματα».
Στη συνέχεια, την Παρασκευή (19/8), οι βουλευτές της αντιπολίτευσης στο Αμβούργο τον κατηγόρησαν ότι συγκάλυψε μία μεγάλη φορολογική απάτη που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχος της βόρειας πόλης-λιμάνι – κατηγορίες που αρνείται.