Εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη 23/4. Τι ζητάει η Αριστερά και ο προοδευτικός χώρος.

Τη θέση του να μην εγκαταλειφθεί η λύση των corona bonds, όπως έχει άλλωστε εκφράσει και σε πρόσφατο άρθρο του επανέλαβε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης έχει ζητήσει να συνεχιστούν οι πιέσεις για τη θέσπισή τους.

«Έκδοση ευρωομολόγου για την αμοιβαιοποίηση σημαντικού μέρους του νέου χρέους»

«Η κρίση του κορωνοϊού και η ύφεση που προκαλεί επιβάλουν 2 τολμηρές αποφάσεις: Δραστική αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, όσο και όπως ζητά το Ευρωκοινοβούλιο», είναι το σημερινό του σχόλιο εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη 23/4.

Κριτική στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που εγκρίθηκε το Σάββατο άσκησαν ήδη οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, -Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανιτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά-, με κοινή δήλωσή τους.

Όπως αναφέρουν «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το μόνο δημοκρατικά εκλεγμένο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων ώστε να ξεπεράσει την πεπατημένη των συμβιβασμών και την λογική του να μην υπερβεί τα όρια των απαιτήσεων των κυβερνήσεων της Γερμανίας και της Ολλανδίας».

Καταψηφίστηκε το Σάββατο η προηγούμενη πρόταση για χρέος και ομόλογα

Το ΕΚ άλλωστε απέρριψε με 282 υπέρ 326 κατά κ 74 αποχές την τροπολογία 15 που διεκδικεί γενναίες λύσεις.

Οι λύσεις που προτείνουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, είναι «η αμοιβαιοποίηση του χρέους με την έκδοση κορωνο – ομολόγων χωρίς ασφυκτικούς όρους αλλά και η αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ με ενισχυμένα κονδύλια για την δημόσια υγεία, την κοινωνική και οικονομική συνοχή και την στήριξη της απασχόλησης και του περιβάλλοντος».