Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σήμερα, δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στο Παρίσι, συμμετείχε, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, στον ιστορικό περίπατο «Στα βήματα της Κομμούνας», που ξεκίνησε από την πλατεία Louise Michel, στην Μονμάρτη.

Στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στον «Τοίχο των Ομόσπονδων», στο νεκροταφείο του Περ Λασέζ, όπου πραγματοποιήθηκε η τελευταία μαζική σφαγή κομμουνάρων και βρίσκεται μνημείο αφιερωμένο στην Παρισινή Κομμούνα.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να ολοκληρώσουμε μια χρονιά, το 2021, κατά την οποία γιορτάσαμε τα 150 χρόνια της Παρισινής Κομμούνας, με πολλές εκδηλώσεις, με εκδόσεις, με δραστηριότητες σε όλη την Ελλάδα. Είμαστε εδώ στο Παρίσι για να ολοκληρώσουμε αυτή τη σειρά των εκδηλώσεων.

Είναι μεγάλη η συγκίνηση που βρισκόμαστε εδώ, όπου η εργατική τάξη για πρώτη φορά στην Ιστορία έκανε «την έφοδο στους ουρανούς», κατέκτησε την εργατική εξουσία -έστω για 72 μόνο μέρες- από την αστική τάξη, αλλά ήταν ο προάγγελος μιας νέας κοινωνίας, μιας σειράς εξεγέρσεων και επαναστάσεων, που δεν έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους, γιατί ακόμα εξακολουθεί να υπάρχει το σύστημα της εκμετάλλευσης, το σύστημα των οικονομικών κρίσεων, της πανδημίας και της μη επίλυσης του προβλήματος της υγείας σε όφελος των λαών. Εξακολουθεί να υπάρχει η ακρίβεια, η φτώχεια, η ανεργία, οι πόλεμοι, οι ανταγωνισμοί μεταξύ κρατών όπου πάντα “την πληρώνουν” οι λαοί.

Έτσι, λοιπόν, τα υπόγεια ρεύματα της επαναστατικής δράσης, που κινούνται και σήμερα, στο Παρίσι, στην Αθήνα, σε άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης, σε όλο τον κόσμο, θα συνεχίσουν και ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας των εξεγέρσεων και των νέων επαναστάσεων για το δίκιο των λαών».

Το απόγευμα ο Δ. Κουτσούμπας θα συναντηθεί με τον πρόξενο της Ελλάδας, στο ελληνικό προξενείο, και αύριο θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα: «Παρισινή Κομμούνα 1871: Ο δοξασμένος προάγγελος της νέας κοινωνίας – Παρακαταθήκες για το σύγχρονο επαναστατικό, εργατικό κίνημα».