Διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά στη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της Covid, έδωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Όπως είπε, η χορήγηση τρίτης δόσης έχει ήδη ξεκινήσει στους ανσοκατατεσταλμένους και τις επόμενες μέρες θα επεκταθεί και στις δομές ηλικιωμένων, στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και στους υγειονομικούς και επανέλαβε ότι η σύσταση χορήγησης τρίτης δόσης είναι μετά την παρέλευση έξι μηνών από τις δύο δόσεις των εμβολίων.

Όπως εξήγησε τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο mRNA, θα λάβουν για την τρίτη δόση πάλι mRNA εμβόλιο και συγκεκριμένα το Pfizer, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό για προστασία από σοβαρή νόσο, θάνατο και μετάλλαξη Δέλτα. Αλλά, και τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca, θα εμβολιαστούν τώρα με mRNA.

Για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το εμβολιο της Johnson&Johnson η κυρία Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε αναμονή για συστάσεις, λέγοντας πως πιθανότατα θα εμβολιαστούν είτε με εμβόλιο mRNA είτε πάλι με Johnson&Johnson.

Σε ό, τι αφορά στα δεδομένα από το Ισραήλ για την ασφάλεια της τρίτης δόσης: Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν οι συνήθεις απλές ανεπιθύμητες ενέργειες, πόνος ερυθρότητα και χαρακτηρίζονται ως ηπιότερες συγκριτικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες από την πρώτη ή δεύτερη δόση.

Για τον ιό της γρίπης

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, τους επόμενους μήνες αναμένεται να κυκλοφορεί παράλληλα με κορωνοϊό πλειάδα άλλων αναπνευστικών ιών αλλά και των ιών της γρίπης. Η συνταγογράφηση για εμβολιασμό της γρίπης θα αρχίσει από την 1η Οκτωβρίου

Δεν απαιτείται χρονική απόσταση μεταξύ των εμβολίων, και δεν υπάρχει βιολογικός μηχανισμός αλληλεπίδρασης που να απαγορεύει την παράλληλη χορήγηση αυτών εμβολίων, σημείωσε

Ασφαλής ο εμβολιασμός γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία

Σε ό,τι αφορά στα θέματα ασφάλειας των γυναικών σε σχέση με τον εμβολιασμό τους στην αναπαραγωγική περίοδο σημείωσε ότι ο εμβολιασμός είναι ασφαλής και το ίδιο ισχύει για την κύηση και τη γαλουχία. Οι μελέτες έχουν αυξηθεί και υποστηρίζουν την ασφάλεια των εμβολίων.

Τα MrNA εμβόλια δεν περνάνε στο έμβρυο μέσω του πλακούντα. Αντίθετα τα αντισώματα μεταβιβάζονται στο παιδί και το προστατεύουν.

Το εμβόλιο δεν επηρεάζει τη γονιμότητα

Στη συνέχεια η κ. Θεοδωρίδου απευθύνθηκε στους γονείς που φοβούνται για τη γονιμότητα των κοριτσιών και των αγοριών τους, επισημαίνοντας ότι τα εμβόλια δεν επηρεάζουν τον ορμονικό άξονα ή τις μονάδες. Οι φόβοι για τη γονιμότητα δεν έχει επιστημονική υπόσταση, είπε.

Το εμβόλιο δεν μπορεί να μεταβάλει την καταπληκτική πορεία της εξέλιξης της ζωής, τόνισε.