Η Νίκη Κεραμέως μίλησε σήμερα στον Ant1 και στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, για το άνοιγμα των σχολείων με self test.

Για μετά το Πάσχα πηγαίνει το άνοιγμα Γυμνασίων και δημοτικών, ενώ τη Δευτέρα ανοίγουν τα Λύκεια. Πριν από το Πάσχα δεν θα ανοίξουν οι υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης, ξεκαθάρισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν δύο self test την εβδομάδα, και θα πρέπει να φέρουν μαζί τους στο σχολείο την εκτύπωση και με τη βεβαίωση. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει εκτυπωτής, θα μπορεί ο μαθητής ή ο καθηγητής να φέρει μαζί του χειρόγραφη δήλωση. Ως προς την αξιοπιστία του χειρόγραφου, η κ. Κεραμέως έκανε λόγο για ατομική ευθύνη.

Επιπλέον, η υπουργός Παιδείας τόνισε πως υπάρχει ενδεχόμενο να επεκταθεί η μέριμνα για τεστ και στο προσωπικό εκτός των καθηγητών, ενώ ενημέρωσε πως στα εσπερινά σχολεία θα σταλούν τα τεστ.

Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως ισχύουν επίσης τα εξής για την επαναλειτουργία των σχολείων:

  • Σε περίπτωση που μαθητής βρεθεί θετικός ισχύει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ
  • Εάν κάποιος μαθητής ανήκει σε ευπαθή ομάδα θα μπορεί να συμμετέχει στα διαδικτυακά τμήματα
  • Εάν κάποιος ασθενήσει στις Πανελλαδικές υπάρχει δυνατότητα αναπλήρωσης τον Σεπτέμβριο

Όσον αφορά στο γιατί δεν ανοίγουν και τα φροντιστήρια εφόσον θα υπάρχουν τεστ που θα δείχνουν ότι κάποιος δεν είναι θετικός στον κορονοϊό, η κ. Κεραμέως επισήμανε πως στο φροντιστήριο η κατάσταση είναι διαφορετική από ότι στο σχολείο τα παιδιά είναι σταθερά τα ίδια μέσα στην τάξη.

Η υπουργός Παιδείας υπογράμμισε επίσης πως «έχουμε προτεραιοποιήσει τους εκπαιδευτικούς στον εμβολιασμό».