Δεν έχουν τέλος τα σκάνδαλα στα οποία πρωταγωνιστούν είτε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είτε υψηλόβαθμοι συνεργάτες του, είτε κάποιος από το οικογενειακό περιβάλλον αυτών.

Ο γιος του Αχμέτ Ακάι, βουλευτή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), συνελήφθη να δωροδοκεί έναν τελωνειακό υπάλληλο για να περάσει λαθραία δύο οχήματα στη Συρία, ανέφερε η εφημερίδα BirGün.

Σύμφωνα με τh BirGün, ο Χασάν Ακάι εξετάζεται επί του παρόντος για δωροδοκία δημόσιου λειτουργού και η δικογραφία περιλαμβάνει φωτογραφίες από τη στιγμή τέλεσης της παράβασης.

Η αρχική έρευνα ξεκίνησε από την Γενική Εισαγγελία της Ούρφα (Έδεσσα) σε δύο άτομα, τον Αχμέτ Γιλμάζ και τον Ισμαΐλ Ακντεμίρ, για λαθρεμπόριο προϊόντων καπνού. Ο Ακάι συμπεριλήφθηκε στην έρευνα αργότερα, αφού οι αρχές διαπίστωσαν ότι δωροδόκησε τον Μουσταφά Αταμάν, τον αναπληρωτή διευθυντή στο τελωνείο του Ακτσακαλέ, για να μεταφέρει οχήματα στη Συρία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ακάι δωροδόκησε τον Αταμάν στις 5 Δεκεμβρίου 2020. Η παράνομη πράξη τεκμηριώθηκε με κάμερες που τοποθετήθηκαν στο δωμάτιο του Αταμάν.

Το κατηγορητήριο ανέφερε ότι τα οχήματα πέρασαν στη Συρία, αλλά το τι μετέφεραν παραμένει άγνωστο.

Ο Αταμάν, προς υπεράσπισή του, είπε ότι δεν θυμάται να έλαβε χρήματα από τον Ακάι.

Το κατηγορητήριο περιλάμβανε τη συνομιλία μεταξύ των υπόπτων στην αίθουσα στις 5 Δεκεμβρίου 2020, η οποία έδειξε ότι ο Αταμάν φοβόταν ότι θα απολυθεί από τον κυβερνήτη της περιφέρειας: “Ποιος μπορεί να σε απολύσει όταν σε υποστηρίζουμε;” ρωτά ο γιος του βουλευτή και προσθέτει: “Είστε από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Ανήκετε στην ίδια περιοχή με τον Ερντογάν. Ποιος μπορεί να σας κάνει κάτι;”.

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει, ο βουλευτής του AKP Αχμέτ Ακάι είπε στη BirGün ότι το περιστατικό δεν είναι “ειδησεογραφικό υλικό”: “Αν ο γιος μου είναι ένοχος, θα του επιβληθεί ποινή από το δικαστήριο”, είπε ο βουλευτής.

Ο Ακάι προηγουμένως είχε γίνει πρωτοσέλιδο για την πώληση μαζούτ αξίας εκατομμυρίων λιρών στον δήμο Ακτσακαλέ, ο οποίος αποτελεί σημείο εκκίνησης της τελευταίας εισβολής της Τουρκίας στη Συρία.