Οι τρείς στόχοι που έχει βάλει ο πρωθυπουργός για το επόμενο χρονικό διάστημα θα καθορίσουν τον χρόνο των εκλογών. Αυτό υποστηρίζουν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος τα οποία γνωρίζουν τις σκέψεις και τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η οικονομική ανάταξη της χώρας μέσα απόστοχευμένες κινήσεις, η αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα και η αλλαγή του κλίματος από τα μέτρα στήριξης, αποτελούν τον βασικό σχεδιασμό που έχει το Μέγαρο Μαξίμου για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Εάν αυτοί οι τρεις παράγοντες ευοδωθούν μέσα στο καλοκαίρι, τότε ανοίγει ο δρόμος για να στηθούν οι κάλπες το φθινόπωρο, εφόσον φυσικά η χώρα δεν έχει ν’ αντιμετωπίσει άλλες ακραίες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα, μεγάλες πυρκαγιές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις τελευταίες κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ το κλίμα έχει διορθωθεί σχετικά, όμως οι συνεργάτες του διαπιστώνουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην Βόρεια Ελλάδα.

Στις αναλύσεις τους, οι ειδικοί αποδίδουν την αρνητική εικόνα της ΝΔ -από την Λάρισα και πάνω- στο γεγονός ότι σ’ αυτή την περιοχή της χώρας, υπάρχουν Ρωσόφιλοι οι οποίοι δεν είδαν με καλό μάτι την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας, με την αποστολή των όπλων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα, ότι προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις στον επόμενο ανασχηματισμό προκειμένου να ενισχύσει το προφίλ της κυβέρνησης στην περιοχή.

Την Τετάρτη πάντως ο πρωθυπουργός πηγαίνει στο Νταβός, όπου θα πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Εκεί αναμένεται να έχει επαφές με ισχυρούς επενδυτικούς παίχτες, όπως το κρατικό fund των Εμιράτων, καθώς και με ανώτατα στελέχη της VW, της Microsoft, της Google και του Meta (facebook).

Ακόμα αναμένεται στο European diner του Φόρουμ, να μιλήσει με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενώ θα συναντηθεί και με τον Ισπανό ομόλογο του, Πέδρο Σάντσεθ.

Η συνάντηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς γίνεται παραμονές της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., όπου οι «27» θα πρέπει ν’ αποφασίσουν πως θα στηρίξουν τις οικονομίες των Κρατών-Μελών της Ευρώπης οι οποίες δοκιμάζονται εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και παράλληλα να βρουν κοινή λύση για την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.

Οι πληροφορίες πάντως λένε, ότι μέχρι στιγμής οι προτάσεις που επεξεργάζονται οι τεχνοκράτες της Ε.Ε. έχουν να κάνουν με την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών. Οι «27» αναμένεται ακόμα να συζητήσουν την πρόταση της Κομισιόν για εκταμίευση 300 δισ. ευρώ προκειμένου να προωθηθούν επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας. Ακόμα όμως κι αν εγκριθούν αυτά τα χρήματα, δεν θα έχουν να κάνουν με την ενίσχυση των πολιτών.

Αυτό που φαίνεται πάντως τις τελευταίες ώρες ν’ απασχολεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση, είναι οι υψηλές τιμές στα καύσιμα. Γι’ αυτό άλλωστε, θεωρείται βέβαιη η παράταση της επιδότησης στη βενζίνη, ενώ πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο μπορεί να υπάρξουν νέες παρεμβάσεις σ’ αυτόν τον τομέα.