«Παρά τη μείωση των κρουσμάτων ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επιβάλλουν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα με αφορμή τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, τα οποία εξαπλώνονται ταχύτατα στην ευρωπαϊκή ήπειρο», γράφει η Handelsblatt με τίτλο «Λοκντάουν και συνοριακοί έλεγχοι: Η Ευρώπη φοβάται το τρίτο κύμα πανδημίας».

Η οικονομική εφημερίδα παραθέτει ρεπορτάζ από μια σειρά χωρών: Ιταλία, Γαλλία Σουηδία, Δανία, Φινλανδία, Αυστρία, Βρετανία, Ισπανία, αλλά και Ελλάδα. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα Γκερτ Χέλερ σημειώνει με τίτλο:

«Πιθανή μια παράταση του απαγορευτικού στην Ελλάδα»

«Η ελληνική κυβέρνηση έμαθε από τα παθήματα του καλοκαιριού όταν διευκολύνοντας την άνοδο των κρουσμάτων χαλαρώνοντας υπερβολικά τα περιοριστικά μέτρα και ανοίγοντας τη χώρα στο τουρισμό. Τον Οκτώβριο τα κρούσματα εκτοξεύθηκαν. Προτιμώ να λάβω τώρα δραστικά μέτρα, από το να έρθει η όποια αντίδραση με καθυστέρηση, είναι το συμπέρασμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση απάντησε στη νέα έξαρση των κρουσμάτων με ένα σκληρό λοκντάουν. Τα σχολεία που άνοιξαν και πάλι τον Ιανουάριο μετά από διακοπή δύο μηνών, αλλά και τα καταστήματα λιανικού εμπορίου έκλεισαν ξανά αρχές Φεβρουαρίου, ενώ κλειστή παραμένει η εστίαση πάνω από τρεις μήνες. Επιπλέον ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 μμ και όσοι πρέπει να βγουν από το σπίτι οφείλουν να ειδοποιούν με σχετικό SMS τις αρχές. Εκτός αυτού απαγορεύονται πλην εξαιρέσεων οι μετακινήσεις σε άλλους νομούς.

Για να αποφευχθεί μια μεταφορά επιθετικών μεταλλαγμένων στελεχών του ιού στη χώρα ισχύουν αυστηροί συνοριακοί έλεγχοι. Όσοι ταξιδεύουν προς την Ελλάδα θα πρέπει να έχουν ένα αρνητικό τεστ PCR και να μείνουν μια εβδομάδα σε καραντίνα, ενώ για τους πολίτες χωρών εκτός Σένγκεν απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα. Λοκντάουν και περιορισμοί στα ταξίδια ισχύουν μέχρι τέλη Φεβρουαρίου. Θεωρείται ωστόσο βέβαιο ότι θα παραταθούν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες».

«Ίσως ο Ντράγκι σώσει και την Ευρώπη»

«Ο Μάριο Ντράγκι ήταν ο Ιταλός που έσωσε το ευρώ. Ίσως τώρα να γίνει ο Ευρωπαίος που θα σώσει την Ιταλία», σχολιάζει η Kölner Stadt-Anzeiger με αφορμή την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ από την ιταλική Γερουσία. Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Δεν αποκλείεται εν τέλει ο Μάριο Ντράγκι να φέρει εις πέρας επιτυχώς και μια τρίτη ιστορική αποστολή και να σώσει εκτός από την Ιταλία και την ΕΕ καθώς και τα ευρωπαϊκά ιδεώδη. Ο νέος πρωθυπουργός γνωρίζει ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα. Ανακοίνωσε ότι θα συντονιστεί στενά με το Βερολίνο και το Παρίσι. Όσοι στη Γερμανία αναλογιστούν ποιος θα διαδεχθεί την Άγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία μετά τις εκλογές το φθινόπωρο θα συνειδητοποιήσουν ότι σε σύγκριση με τον νεοεκλεγμένο καγκελάριο, όπως ο πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Άρμιν Λάσετ ή ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, ο Μάριο Ντράγκι θα είναι εκείνος με τη μεγαλύτερη διεθνή πολιτική εμπειρία. Η Ιταλία, την οποίοι πολλοί περιγελούν γίνεται ολοένα σημαντικότερη. Και οι Ιταλοί το διαισθάνονται».