Παρθενική συνάντηση σήμερα στις Βρυξέλλες Μπάιντεν-Ερντογάν τέσσερεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Αμερικανού προέδρου στον Λευκό Οίκο.

Η εφημερίδα Handelsblatt στη διαδικτυακή της έκδοση με αφορμή δήλωση της Αμερικανίδας εκπροσώπου Τζεν Ψάκι, για την προτεραιότητα που έχει η Τουρκία για τις ΗΠΑ, επισημαίνει.

“Παρά την προτεραιότητα χρειάστηκε ο Μπάιντεν τρεις μήνες για να αποφασίσει να ξεκινήσει διάλογο μαζί του.

Επί δεκαετίες όλοι οι Αμερικανοί πρόεδροι μεταχειρίζονταν την Τουρκία ως στρατηγικό εταίρο. Η πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό του Ομπάμα οδήγησε στην Τουρκία.

Αλλά και ο Ντόναλντ Τραμπ διατηρούσε μια συντροφική σχέση αγάπης-μίσους με τον Τούρκο πρόεδρο. Ωστόσο οι διαφορές με τον νέο πρόεδρο είναι μεγάλες. Και με τη Γερμανία η Τουρκία έχει θέματα διαφωνίας.

Όταν όμως έρθει η ώρα της συνάντησης με τον Μπάιντεν, η αποστολή του Ερντογάν θα είναι μία: η δημιουργία θετικών ειδήσεων ανεξαρτήτως έκβασης των συζητήσεων”.

Αμερικανικές κυρώσεις; Το τελευταίο που χρειάζεται ο Ερντογάν

Σε αυτήν την εκτίμηση συμφωνεί και ο αρθρογράφος του δημοσιογραφικού δικτύου RND (Redaktionsnetzwerk Deutschland). Όπως σημειώνει, η συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ είναι εξαιρετικά σημαντική για τον Τούρκο πρόεδρο και από την συνάντησή του με τον Μπάιντεν θα εξαρτηθεί, εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις.

“Τα προηγούμενα χρόνια ο Ερντογάν τα έχει κάνει θάλασσα με τους δυτικούς εταίρους και τώρα προσπαθεί να μαζέψει τα σπασμένα” παρατηρεί ο αρθρογράφος. “Ο λόγος είναι η δύσκολη οικονομική κατάσταση. Η χώρα διολισθαίνει σε νομισματική κρίση και οικονομικές κυρώσεις από τη Δύση είναι το τελευταίο που χρειάζεται τώρα ο Ερντογάν. Αλλά γι αυτήν την απειλή πρόκειται (…) Από τη συνάντηση θα εξαρτηθεί εάν η διαμάχη με τις ΗΠΑ κλιμακωθεί ή εάν βρεθεί συμβιβασμός” σημειώνει ο αρθρογράφος υπενθυμίζοντας την τουρκική αγορά των ρωσικών S-400, που οδήγησε στην ακύρωση παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

“Αλλά όχι μόνο στους ρωσικούς πυραύλους δείχνει ο Μπάιντεν με σαφήνεια τις θέσεις του” συνεχίζει.

“Πιο καθαρά από ότι η ΕΕ κατονομάζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις ελλείψεις δημοκρατίας υπό την προεδρία Ερντογάν. Στην Τουρκία εικάζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα θελήσει να τα σπάσει με την Άγκυρα. Αυτό βέβαια έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Οι αμφιβολίες για την αξιοπιστία του Ερντογάν αυξάνονται. Αλλά όσο περισσότερο ωθείται στο περιθώριο, τόσο περισσότερο απρόβλεπτος θα μπορούσε να γίνει.

Στο ίδιο δίλημμα βρίσκεται και η Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να αφήσει αναπάντητη την επιθετική επεκτατική πολιτική του Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο. Αλλά από την άλλη δεν μπορεί να διακινδυνεύσει ένοπλη διένεξη με την Τουρκία”.