Περί ελληνικής οικονομίας ο λόγος σε άρθρο της Neue Zürcher Zeitung. Ο αρθρογράφος της υποστηρίζει ότι παρά το „what ever it takes” του Μάριο Ντράγκι το 2012, όταν ήταν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η “Ελλάδα είναι καταδικασμένη σε μακροχρόνια επιβράδυνση της οικονομίας της εάν παραμείνει στην ευρωζώνη”.

Η εφημερίδα αναγνωρίζει μεν τις προσπάθειες που έχουν γίνει μετά τα δραματικά γεγονότα του 2015, όταν η τότε κυβέρνηση έπαιξε με το ενδεχόμενο να βγάλει τη χώρα από την ευρωζώνη για να συμβιβαστεί στη συνέχεια, τη βελτίωση της ανεργίας, τη σταθερότητα και τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης που βοήθησε την Ελλάδα να ξεπεράσει οικονομικά την πανδημία χωρίς να χρεοκοπήσει. Αλλά οι βασικές της αδυναμίες παραμένουν.

“Η αύξηση της παραγωγικότητας είναι πολύ μέτρια” επισημαίνει το άρθρο. “Αυτή η αδύναμη επενδυτική δραστηριότητα βασίζεται στο πρόβλημα ότι σε σχέση με τις μέτριες οικονομικές επιδόσεις, το ελληνικό επίπεδο μισθών και τιμών είναι πολύ υψηλό για να στηρίξει μια ανταγωνιστική εξαγωγική οικονομία εκτός από τον τουρισμό.

Σχεδόν κανένα ιδιωτικό ξένο κεφάλαιο δεν μπαίνει στη χώρα. Εάν η ΕΚΤ αποσύρει τις εγγυήσεις της, οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα πανικοβληθούν αμέσως και πάλι”.