Ανοιχτός είναι πλέον ο δρόμος για τον κυβερνητικό συνασπισμό για τον σχηματισμό κυβέρνησης καθώς και οι Πράσινοι ενέκρινα την προγραμματική συμφωνία με τους Σοσιαλδημοκράτες και του Φιλελεύθερους.

Σε ψηφοφορία, περίπου το 86% των μελών του κόμματος ψήφισε υπέρ της νέας κυβερνητικής συνεργασίας και η συμφωνία των 177 σελίδων μπορεί να υπογραφεί την Τρίτη και ο Όλαφ Σολτς (SPD) θα εκλεγεί καγκελάριος την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τον γραμματέα των Πρασίνων 71.214 μέλη συμμετείχαν στην ψηφοφορία, που αντιστοιχεί σε ποσοστό συμμετοχής περίπου 57%. Από αυτούς, 61 174 ψήφισαν υπέρ του συνασπισμού.

Έτσι την Τετάρτη αναμένεται να εκλεγεί Καγκελάριος από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) Όλαφ Σολτς και αργότερα την ίδια ημέρα τα μέλη της κυβέρνησης να λάβουν την εντολή ανάληψης των καθηκόντων τους από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Οι Πράσινοι στη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αναλαμβάνουν το υπουργείο Οικονομίας και Κλιματικής Πολιτικής με τον συμπρόεδρό τους Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος θα είναι και Αντικαγκελάριος, το υπουργείο Εξωτερικών με την έτερη συμπρόεδρο Αναλένα Μπέρμποκ, το υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος με τη Στέφι Λέμκε, το υπουργείο Οικογένειας με την Άννε Σπίγκελ και το υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας με τον πρώην αρχηγό του κόμματος, Τζεμ Έζντεμιρ, ο οποίος θα γίνει και ο πρώτος τουρκικής καταγωγής ομοσπονδιακός υπουργός.