Έριδες ακόμη και στους κόλπους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ προκαλεί η επαναλειτουργία των καταστημάτων έως 800 τ.μ. αλλά και η εξελισσόμενη συζήτηση σχετικά με την άρση των μέτρων περιορισμού για την πανδημία στη Γερμανία.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ άσκησε αυστηρή κριτική στον πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του προεδρείου του CDU για τη σχεδιαζόμενη επαναλειτουργία καταστημάτων επίπλων και βρεφικών ειδών στο κρατίδιό του. Όπως ανέφεραν μάλιστα συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη, η καγκελάριος επέκρινε «σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους» κάθε συζήτηση για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, ενώ δεν έκρυψε πόσο δυσαρεστημένη είναι για το γεγονός ότι το μήνυμα για προσεκτική χαλάρωση, σε κάποια κρατίδια, οδήγησε σε «όργιο δημοσίων συζητήσεων», κάτι που, όπως είπε, αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο υποτροπής.

Από την πλευρά του ο κ. Λάσετ επιχείρησε να δικαιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησής του, τονίζοντας ότι η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία είναι η πατρίδα των κατασκευαστών επίπλων κουζίνας, με αποτέλεσμα η αναστολή λειτουργίας αυτών των επιχειρήσεων να πλήττει σοβαρά την οικονομική κατάσταση πολλών πολιτών του κρατιδίου.

Στο κρατίδιο πάντως, η εταιρεία «Galeria Karstadt Kaufhof», στην οποία ανήκουν εκατοντάδες πολυκαταστήματα στην Γερμανία, προσέφυγε στο τοπικό Ανώτερο Διοικητικό Δικαστήριο εναντίον της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, υποστηρίζοντας ότι είναι θύμα διακρίσεων, καθώς τα περισσότερα καταστήματά της είναι μεγαλύτερα των 800 τ.μ. και θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά. Το Δικαστήριο αναμένεται να λάβει την απόφασή του εντός της εβδομάδας, ενώ αναμένονται προσφυγές από πολλές επιχειρήσεις για το ίδιο θέμα.