Το χάλκινο άγαλμα του Αρτεμισίου και τη χρυσή μάσκα του Αγαμέμνονα προσφέρει στη Βρετανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αντάλλαγμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σύμφωνα με τους βρετανικούς Times, στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού από την Αθήνα συζήτησαν την πρόταση με τους Βρετανούς ομολόγους τους, ενώ ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να θέσει το θέμα κατά τη συνάντηση που είχε με τον Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι συγκεκριμένες αρχαιότητες εκτιμάται ότι θα προσελκύσουν στο Βρετανικό Μουσείο πλήθη αντίστοιχα με αυτά όταν είχε εκτεθεί ως δάνειο ο Πήλινος Στρατός της Κίνας τη δεκαετία του 1980.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο δίκτυο ITV είχε σημειώσει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να προσφέρει στο Βρετανικό Μουσείο «εκθέματα και θησαυρούς που δεν έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας, ως μέρος μιας συλλογής που θα εκτίθεται εκ περιτροπής».

Ειδικότερα, στο ερώτημα αν «υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσατε να δανείσετε ή να δώσετε ως αντάλλαγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο;» απάντησε ως εξής:

«Καταρχάς, θέλουμε τα γλυπτά πίσω οριστικά. Άρα, δεν θα συμβιβαστούμε με τον δανεισμό τους. Αλλά αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε είναι βεβαια μια διευθέτηση δια της οποίας θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στο Βρετανικό Μουσείο εκθέματα και θησαυρούς που δεν έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας, ως μέρος μιας συλλογής που θα εκτίθεται εκ περιτροπής. Οπότε, αν υπάρχει θέληση, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση.

Και ποια θα ήταν η καλύτερη προβολή της «Παγκόσμιας Βρετανίας», στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, από τη Μεγάλη Βρετανία που κάνει μια τόσο γενναιόδωρη χειρονομία προς τον ελληνικό λαό».