Αν επιτραπεί στην Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά, μια τέτοια εξέλιξη θα ασκήσει μεγάλη πίεση σε χώρες όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος να αποκτήσουν τα ίδια πυρηνικά όπλα., δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν που μίλησε στους New York Times και σχολίασε τις εξελίξεις στο Ιράν.

Ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να επαναφέρει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με τις ΗΠΑ και να μπεί σε διαπραγματεύσεις.

Όπως τόνισε: «Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε σε αυτό το μέρος του κόσμου είναι η συσσώρευση πυρηνικής ισχύος και ικανότητας», εννοώντας τη Μέση Ανατολή και τις ενδεχόμενες συνέπειες ενός τέτοιου αποτελέσματος από μονομερείς ενέργειες του Ιράν.

Για τη συμπεριφορά της Τεχεράνης στα όσα προβλέπει η πολυμερής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Μπάιντεν τόνισε ότι: «Σε συνεννόηση με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις και συμφωνίες για να εντείνουμε και να επιμηκύνουμε τους πυρηνικούς περιορισμούς στο Ιράν, καθώς και να αντιμετωπίσουμε το πρόγραμμα πυραύλων που επιθυμεί να αναπτύξει».

Τέλος τόνισε ότι οι ΗΠΑ ακόμα έχουν την επιλογή για επιβολή νέων κυρώσεων στη Τεχεράνη αν αυτό καταστεί απαραίτητο κατά την Ουάσινγκτον, ενώ σε ό,τι αφορά τη στάση της Τουρκίας, υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα είχε διατυπώσει τον περασμένο Ιούνιο, την αντίθεσή της στις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν, λέγοντας ότι η πανδημία του κορονοϊού απαιτεί μεγαλύτερη παγκόσμια συνεργασία και αλληλεγγύη.