Ο Ρώσος βουλευτής Όλεγκ Μορόζοφ προειδοποίησε ότι τα πρόσφατα σχόλια των ηγετών της Πολωνίας ενθαρρύνουν τη Μόσχα «να την βάλει στην πρώτη θέση στην ουρά για αποναζιστικοποίηση μετά την Ουκρανία».

Ο βουλευτής της Ρωσικής Κρατικής Δούμας Όλεγκ Μορόζοφ, έκανε την δήλωση αυτή στο Telegram, σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Με τις δηλώσεις της για τη Ρωσία ως «καρκινικό όγκο» και για την «αποζημίωση» που πρέπει να πληρώσουμε στην Ουκρανία, η Πολωνία μας ενθαρρύνει να την βάλουμε στην πρώτη θέση στην ουρά για αποναζιστικοποίηση μετά την Ουκρανία», έγραψε ο Μορόζοφ.

Την Τρίτη, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι έγραψε μια στήλη για την βρετανική Telegraph επικρίνοντας τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η ιδεολογία «Russkiy Mir» του Πούτιν είναι το αντίστοιχο του κομμουνισμού και του ναζισμού του 20ου αιώνα.

Είναι μια ιδεολογία μέσω της οποίας η Ρωσία δικαιολογεί τα επινοημένα δικαιώματα και τα προνόμια για τη χώρα της», είπε ο Μοραβιέτσκι.

«Στο όνομα αυτής της ιδεολογίας η Μαριούπολη και δεκάδες ουκρανικές πόλεις ισοπεδώθηκαν καθώς έστειλε Ρώσους στρατιώτες στον πόλεμο, τους έπεισε για την ανωτερότητά τους και τους ενθάρρυνε να διαπράξουν απάνθρωπα εγκλήματα πολέμου – δολοφονίες, βιασμούς και βασανιστήρια αθώων πολιτών».