Στη διαπίστωση ότι 41 άτομα στη Βρετανία που εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα της AstraZeneca παρουσίασαν σπάνιες θρομβώσεις στο αίμα κατέληξε η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της χώρας.

Στην εβδομαδιαία αναφορά της σχετικά με παρενέργειες από τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, η βρετανική Ρυθμιστική Υπηρεσία για τα φάρμακα και τα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης (MHRA) σημείωσε ότι συνολικά έχουν καταγραφεί 209 θρόμβοι με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, σε σύγκριση με 168 που αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Διαπιστώθηκαν 41 θάνατοι μετά τους θρόμβους στη Βρετανία, ανέφερε το MHRA, αύξηση κατά 9 από τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας, αν και ειδικοί λένε ότι επηρεάζονται από το ιστορικό των πολιτών και οι θρόμβοι πρόκειται να παραμείνουν ένα σπάνιο γεγονός.

Στη Βρετανία έχουν χορηγηθεί περίπου 22 εκατομμύρια πρώτες δόσεις του εμβολίου AstraZeneca. Τέσσερις περιπτώσεις σπάνιας πήξης αναφέρθηκαν μετά από μια δεύτερη δόση, αλλά η MHRA δεν ανέφερε πόσες δεύτερες δόσεις έχουν δοθεί ως τώρα.

Η Βρετανία έχει ενημερώσει ότι τα άτομα κάτω των 30 ετών λαμβάνουν ένα εναλλακτικό εμβόλιο έναντι του σκευάσματος των AstraZeneca και Οξφόρδης, αφού η MHRA διαπίστωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις σύνδεσης με σπάνιους θρόμβους με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων και αξιωματούχοι εξετάζουν εάν θα αλλάξουν τις συστάσεις και για άτομα κάτω των 40.