Το άρθρο του Κώστα Σημίτη στα «ΝΕΑ» συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, αφού η επίθεση ενός πρώην πρωθυπουργού σε έναν ακόμη πρώην πρωθυπουργό, έρχεται μοιραία να ενισχύσει, στην παρούσα συγκυρία, και την προεδρολογία.

Στο παρασκήνιο έντονες είναι οι αντιδράσεις στιεσωτερικό της ΝΔ εξαιτίας της σιωπής που τηρεί το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο δεν στήριξε τον Κώστα Καραμανλή. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Στέλιος Πέτσας, αν και ρωτήθηκε δεν υπερασπίστηκε τον Κώστα Καραμανλή, αλλά ούτε αποδόμησε το «αφήγημα» Σημίτη.

Το γεγονός ότι τήρησε ίσες αποστάσεις εξόργισε ακόμη περισσότερο την καραμανλική πτέρυγα με στελέχη της να σημειώνουν ότι η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας αντιμετωπίζει τον Κώστα Σημίτη, ως… μέλος ή στέλεχος του κόμματος.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως «οι απόψεις του πρώην Πρωθυπουργού είναι πάντα σεβαστές» και πρόσθεσε: «Στο άρθρο, όποιοι το διάβασαν -και αναφέρομαι ξεχωριστά από τον τίτλο της καλής εφημερίδας- είδαν ότι υπήρχε μία αναφορά στην ιστορική διαδρομή που οδήγησε στην ενταξιακή διαδικασία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ένα σχόλιο γιατί η πορεία της Τουρκίας δεν ήταν ανάλογη ώστε να προσεγγίσει την Ε.Ε. όπως θα ήταν επιθυμία των περισσότερων πολιτικών δυνάμεων και στη χώρα μας».