Εντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου απέναντι στα σχόλια του Αλέξη Χαρίτση του ΣΥΡΙΖΑ για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Το πρόγραμμα ανάπτυξης για την τοπική αυτοδιοίκηση, με την ονομασία «Αντώνης Τρίτσης», παρουσιάστηκε χθες και προβλέπει χιλιάδες έργα, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα ανοίξουν περί τις 40.000 θέσεις εργασίας.

Σχολιάζοντας την παρουσίαση, ο Αλέξης Χαρίτσης υποστήριξε ότι «η Νέα Δημοκρατία γυρίζει τη χώρα προς τα πίσω, σε ένα παρωχημένο μοντέλο διακυβέρνησης που στοιχίζει ακριβά στους πολίτες και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων». Ο κ. Χαρίτσης τόνισε, επιπλέον, ότι «πριν ακόμα ανακοινωθεί επίσημα το νέο πρόγραμμα, και σύμφωνα με καταγγελίες δημάρχων, υπάρχουν ήδη δήμοι που έχουν εκχωρήσει σε ιδιωτικές εταιρείες τη σύνταξη προτάσεων χρηματοδότησης.Πρόκειται για μια σκανδαλώδη κυβερνητική επιλογή που πριμοδοτεί δήμους και εταιρείες που ήδη έχουν αναλάβει εργολαβικά τον ‘φωτογραφικό’ καθορισμό των όρων και την έγκριση μελλοντικών δημοπρατήσεων»

Θεοδωρικάκος: Εκτός αυτοδιοικητικής πραγματικότητας οι απόψεις Χαρίτση

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, υπογράμμισε ότι «ο κ. Χαρίτσης δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα της Αυτοδιοίκησης. Αυτό δεν μου κάνει καμία εντύπωση γιατί όταν ήταν στην κυβέρνηση κόντεψαν να διαλύσουν αυτόν τον σπουδαίο θεσμό της Αυτοδιοίκησης με την απλή αναλογική. Παρέδωσαν μια κατάσταση κατά την οποία τα Δημοτικά Συμβούλια δεν μπορούσαν να αποφασίσουν γιατί είχαμε φτάσει στο σημείο, λόγω της απλής αναλογικής να μην υπάρχουν πλειοψηφίες και να μη μπορεί να γίνει τίποτα.»

Ο κ. Θεοδωρικάκος συνέχισε λέγοντας:

«Αυτά που λέει ο κ. Χαρίτσης είναι ψέματα. Οι Δήμοι είναι σε καλή κατάσταση γιατί αυτή η κυβέρνηση στηρίζει με συνεχείς μεταρρυθμίσεις τις αρμοδιότητες και την ισχύ της αυτοδιοίκησης και έχει πάρει μια σειρά μέτρα με τα οποία διευκολύνει και την οικονομική κατάσταση των Δήμων. Δήμοι με χρέη υπάρχουν αλλά αυτό δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Αυτό έλκει την καταγωγή του πολλά πολλά χρόνια πίσω όταν υπήρχαν δήμοι που όντως ήταν απολύτως χρεοκοπημένοι»

Ο υπουργός Εσωτερικών, μεταξύ άλλων, θύμισε ότι «από το 2011 είμαστε δεσμευμένοι – από το πρώτο μνημόνιο- ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν Δήμο να χρεοκοπήσει. Γιατί είναι τμήμα του ελληνικού δημοσίου και άρα απαγορεύεται να συμβεί» και εξήγηση ότι γι’ αυτό το λόγο στο υπ. Εσωτερικών υπάρχει οικονομικό παρατηρητήριο. «Παρακολουθούμε διαρκώς την οικονομική κατάσταση των δήμων, παρεμβαίνουμε, ελέγχουμε σε κάθε περίπτωση προκειμένου οι Δήμοι να είναι υγιείς. Και σε κάθε περίπτωση έχουμε στηρίξει με πρακτικά μέτρα τα οποία προφανώς ο κ. Χαρίτσης δεν τα αγνοεί, αλλά θέλει κάτι να πει αντιπολιτευτικά».

Οι άξονες του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης του οποίου οι άξονες ανακοινώθηκαν χθες παρουσία του πρωθυπουργού, ο κ. Θεοδωρικάκος το χαρακτήρισε «καινοτόμο και ευέλικτο πρόγραμμα με στόχο την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών θεμάτων σε κάθε περιοχή όπως αυτά δένουν με το γενικότερο αναπτυξιακό στόχο της χώρας».

«Το συνολικό πρόγραμμα θα είναι τουλάχιστον 2,5 δισ. μέσα στην τετραετία, εφ’ όσον οι Δήμοι και οι Περιφέρειες «τρέξουν». Στόχος μας είναι να μη μείνει ούτε ένας δήμος έξω από το πρόγραμμα. Για το λόγο αυτό έχουμε πάρει ειδικά μέτρα για να παρέχουμε από ένα μητρώο μηχανικών της ΕΕΤΑΑ τη δυνατότητα στους δήμους να κάνουν γρήγορα και τις μελέτες και την επίβλεψη των έργων.

Χθες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε κάτι σπουδαίο, ότι επίκειται η αναθεώρηση του νόμου 4412 που είναι αίτημα όλου του τεχνικού κόσμου και της αυτοδιοίκησης, προκειμένου τα έργα να γίνονται πολύ πιο γρήγορα και να μη καθυστερούμε με διαρκείς γραφειοκρατικές διαδικασίες», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Θεοδωρικάκος στις προβλέψεις του προγράμματος για αντισεισμική προστασία «γιατί θέλουμε να προλαμβάνουμε», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόβλεψη για έργα πρόσβασης των ΑμεΑ στη θάλασσα αλλά και στα δημόσια κτήρια, «είναι συνάνθρωποί μας και έχουν τα ίδια δικαιώματα στη ζωή», σημείωσε.

Όπως τόνισε «οι στόχοι του προγράμματος είναι αναπτυξιακοί, κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί» και τόνισε ότι «τα χρήματα που δίνονται έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα».

Είπε ότι θα δοθούν χρήματα σε έργα υποδομής που έχουν σχέση με την υγεία, την ασφάλεια της ζωής και το περιβάλλον (αντικατάσταση πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης από αμίαντο)

Σε ερώτηση αν τα έργα θα τα κατασκευάσουν εταιρείες από τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε: «Προφανώς. Ο κ. Χαρίτσης χθες μας είπε ότι ιδιωτικοποιούμε τα έργα. Μα, συγγνώμη, πού ζούμε; Τα έργα προφανώς θα τα κατασκευάσουν ιδιωτικές εταιρείες…»

Πορτοσάλτε: Όπως τα έδινε και η κυβέρνησή του σε ιδιώτες. Ο κ. Χαρίτσης θέλει να λαϊκίζει…

Θεοδωρικάκος: Μερικές φορές στην Ελλάδα, επειδή υποτιμούμε το αυτονόητο το πληρώνουμε στο μέλλον…

Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης των Δήμων κατά την περίοδο της πανδημίας ο υπουργός Εσωτερικών θύμισε:

«Κλείσαμε συμφωνία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με την οποία πήγαμε τέσσερις μήνες πίσω τις δόσεις των δανείων των Δήμων προς το Ταμείο και είμαστε σε περαιτέρω συζήτηση για να διευκολυνθούν ταμειακά οι Δήμοι με στόχο τη μείωση των επιτοκίων τους.

Δώσαμε έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους Δήμους 75 εκατ. ευρώ για να αντιμετωπίσουν τα πολύ μεγάλα θέματα, καθώς λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού μειώθηκαν πολύ τα έσοδά τους, αφού κλείσαμε επιχειρήσεις και εταιρείες για το διάστημα της καραντίνας.

Και τώρα βάζουμε 2,5 δις ευρώ για να γίνυν μεγάλα αναπτυξιακά έργα τα οποία αφορούν την ασφάλεια της ζωής και της υγείας των πολιτών, ενισχύουν την ποιότητα ζωής τους, προωθούν την αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή, αλλά και την ανάπτυξη στις τοπικές οικονομίες.

Αυτά ο κ. Χαρίτσης τα θεωρεί χρεοκοπία. Προφανώς ο κ. Χαρίτσης δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα και θα πρέπει να βρουν διαφορετική περπατησιά και να δουν τι θέλουν να πουν αλλά αυτά είναι δικά τους θέματα».