“Είμαστε εδώ για να αναζητήσουμε από κοινού λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις της Μεσογείου, που αποτελεί σημείο αναφοράς και πεδίο ζωτικού ενδιαφέροντος για όλους μας”, τόνισε χαρακτηριστικά,ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνοντας έμφαση στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και του μοναδικού φυσικού της πλούτου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το θέμα της σοβαρής περιβαλλοντικής υποβάθμισης αποτέλεσε ξεχωριστό κεφάλαιο της Συνόδου, κατόπιν πρωτοβουλίας της ελληνικής πλευράς, το οποίο αναδεικνύεται ως ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας στην Κοινή Δήλωση των 7 Υπουργών Κύπρου, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Μάλτας και Ελλάδας.

Ειδικότερα, σχετικά με το τρίπτυχο “πανδημία – κινητικότητα – τουρισμός”, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη των EUMED στην ευρωπαϊκή απόφαση για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό, το οποίο θα επιτρέπει στους εμβολιασμένους πολίτες και σε αυτούς που έχουν αρνητικό τεστ Covid19 να ταξιδεύουν ανεμπόδιστα.

Αναφορικά με την υλοποίηση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σημείωσε ότι “πήραμε σοβαρά μαθήματα για την οργάνωση μας απέναντι σε καταστάσεις όπως είναι η πανδημία και εκφράστηκαν ήδη πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις για το πώς θα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη γενναία χρηματοδότηση, που έρχεται μέσα από το Next Generation EU”. Πρόσθεσε επίσης ότι “είναι πολύ σημαντικό να αρχίσουν να τρέχουν και να παράγουν αποτελέσματα μέσα στον Ιούλιο τα προγράμματα που το σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών χωρών έχει καταθέσει”.

Αναφερόμενος στην περιβαλλοντική και κοινωνική διάσταση της Ανάκαμψης, ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε πως “είναι τεράστιο ζήτημα για όλους μας η Ψηφιακή και η Πράσινη Μετάβαση και το πώς θα μετατρέψουμε το ενεργειακό μας μείγμα, δίνοντας την ευκαιρία στους νέους επιστήμονες να δουλέψουν σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον”.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις προκλήσεις του μεταναστευτικού και το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, καθώς το ζήτημα απασχολεί όλες τις χώρες της Μεσογείου ως χώρες πρώτης υποδοχής. Αναφερόμενος στο επιπλέον βάρος που αυτό δημιουργεί στις χώρες αυτές, επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέναντι τους πρέπει να είναι έμπρακτη, να εξασφαλιστεί δίκαιος και επί ίσοις όροις καταμερισμός των βαρών πριν τεθούν σε ισχύ καινούριοι μηχανισμοί παροχής ασύλου, καθώς και ότι δεν μπορεί οι χώρες αυτές να αφεθούν μόνες τους να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες εισροές ή και την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας και της Ισπανίας. Γιατί, όπως δήλωσε, κάτι τέτοιο θα μας καταστήσει εξαιρετικά ευάλωτους και γεωπολιτικά ανίσχυρους.

Επιπλέον, ενημέρωσε τους ομολόγους του για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, υπογραμμίζοντας ότι εκφράστηκε από όλους η ανησυχία για τη στάση της Τουρκίας και η συμπαράστασή τους προς την Κύπρο και την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι υπουργοί των Μεσογειακών Χωρών χαιρέτισαν το γεγονός ότι και το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα απασχοληθεί με την Τουρκία, ένα πρόβλημα που συνεχίζει να απασχολεί τις Ευρωπαϊκές ηγεσίες, αλλά και την αποκλιμάκωση στο πεδίο. Από την άλλη, ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, επισημάνθηκε το γεγονός ότι δεν έχει αλλάξει η ρητορεία από την πλευρά της Άγκυρας και σημασία έχει κάποια στιγμή να έρθει και η Τουρκία πιο κοντά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Υπενθύμισε, τέλος, ότι για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος η Ελλάδα παραμένει ταγμένη στις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων.

Καταλήγοντας, ο κ. Βαρβιτσιώτης, προσκάλεσε όλους τους Έλληνες να συμμετάσχουν μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, καθώς, όπως δήλωσε, αποτελεί το βημα μέσα από το οποίο θα ακουστεί η αυθεντική φωνή των πολιτών για την Ευρώπη του αύριο.

Νωρίτερα, την έναρξη των εργασιών της Υπουργικής Συνόδου είχε κηρύξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χαιρέτισε την προοπτική διεύρυνσης των EUMED από 7 σε 9 με την είσοδο Κροατίας και Σλοβενίας.