Του Θανάση Καρτερού

Aυτός μας φέρνει τρόμο! Αν δεν το είχατε καταλάβει, θα το καταλάβατε άπαξ και διά παντός από τη χθεσινή αποκαλυπτική παρέμβαση Μητσοτάκη στη Βουλή: Είμαστε σε παγίδα. Σε ζώνη υψηλού κινδύνου. Αμνοί με φύλακα τον λύκο. Ζούμε την προαναγγελία της επόμενης τραγωδίας. Και η παγίδα, η πηγή των κινδύνων, ο αυτουργός των επερχόμενων, είναι αυτός. Ο ίδιος. Ο πρωθυπουργός.

Αυτός μας φέρνει τρόμο! Να ακούμε τον άνθρωπο που έχει φορτώσει την πανδημία στον κόκορα της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, στην ατομική ευθύνη, στους επιπόλαιους νέους, να ρητορεύει ότι ο όλεθρος των τελευταίων εβδομάδων, τα δάση, τα σπίτια και οι ζωές που κάηκαν, δεν είναι παρά «το πικρό κόστος της περιβαλλοντικής αλλαγής που φέτος συνδυάστηκε με επίπονο καύσωνα».

Αυτός μας φέρνει τρόμο! Δεν σκοτίζεται και μας απαγορεύει να σκοτιζόμαστε κι εμείς αν υπήρχαν μέσα, συντονισμός, άνθρωποι, δασοπροστασία, πρόνοια, πρόληψη. Όχι. Το πικρό κόστος που πλήρωσε και πληρώνει η χώρα δεν έχει να κάνει μ’ αυτά. Δεν έχει να κάνει μ’ αυτόν. Δεν έχει να κάνει με ευθύνες και υπεύθυνους. Έχει να κάνει με υπέρτερες κλιματικές δυνάμεις.

Αυτός μας φέρνει τρόμο! Διότι κάνει και πλακίτσες εν μέσω συμφοράς. Για τα βασιλικά κτήματα. Για τους κυνηγημένους από τη φωτιά βλάκες, που ήθελαν ο καθένας ένα ελικόπτερο πάνω από το σπίτι του. Για την κουλτούρα εκκένωσης που χάρη σ’ αυτόν αποκτήσαμε – αυτό κι αν είναι μαύρο χιούμορ. Και το ανατριχιαστικό χαμόγελο, μεταξύ αδιάφορης βλακείας και βλακώδους αδιαφορίας, να μας σπρώχνει να το βάλουμε στα πόδια.

Αυτός μας φέρνει τρόμο! Διότι ή δεν καταλαβαίνει, ανήκει σε άλλο κόσμο, σε άλλη γαλαξιακή διάσταση. Ή καταλαβαίνει, αλλά μας έχει γραμμένους κάτω από το τεράστιο Εγώ του. Κάτω από την εικόνα του. Μπορεί έτσι με κομψότητα Zeus-Dione και σιγουριά αποικιοκράτη να μοιράζει χάντρες και καθρεφτάκια σε καμένους, προβληματισμένους, φοβισμένους και θυμωμένους.

Αυτός μας φέρνει τρόμο! Μια επικίνδυνη καρικατούρα πρωθυπουργού στο Μαξίμου. Ένας λάτρης του εαυτού του στην εξουσία. Ένας στερημένος από λογική κι ευαισθησία άνθρωπος στον σβέρκο μας. Έτσι που ένα μάς μένει. Να του στείλουμε εγκαίρως με το 112 το μήνυμα εκκένωσης, που ανέφερε ο Τσίπρας. Γιατί αλλιώς…