Αστυνομικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη για τον εντοπισμό των προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis.

Υπενθυμίζεται ότι η μη εμφάνιση των προστατευόμενων μαρτύρων «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατέρινης Κελέση» έχει ήδη πυροδοτήσει πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Η Επιτροπή κατά πλειοψηφία αιτήθηκε να εκδοθεί ένταλμα βίαιης προσαγώγης τους.

Ο αστυνομικός αυτός που έχει την ευθύνη προστασίας του μάρτυρα είναι ο μόνος που γνωρίζει την ταυτότητά του, άρα είναι ο μοναδικός που θα έχει και την ευθύνη της επιχείρησης εντοπισμού και προσαγωγής του.

Μόλις ο αστυνομικός – χειριστής εντοπίσει τον προστατευόμενο μάρτυρα, θα καλέσει τους αστυνομικούς, δίνοντάς τους μόνο την περιγραφή του ατόμου χωρίς να γνωστοποιήσει κανένα στοιχείο ταυτότητας, ώστε να τον προσαγάγουν για να καταθέσει, χωρίς τυπικά να γνωρίζουν ποιον προσαγάγουν.

Πρέπει να σημειωθει ότι το ένταλμα είναι διαρκές, δεν παραγράφεται και ο προστατευόμενος μάρτυρας μπορεί ανά πάσα στιγμή να προσαχθεί εφόσον εντοπιστεί. Σε περίπτωση προσαγωγής, θα έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ώστε η διαδικασία να διενεργηθεί κάτω από άκρα μυστικότητα, ώστε να μην αποκαλυφθούν τα στοιχεία του μάρτυρα.

Η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ:

«Από το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, αναζητούνται, με βάση εντάλματα βίαιης προσαγωγής της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, οι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Εισαγγελίας Εφετών και τις εντολές της Εισαγγελίας Διαφθοράς, τα μέτρα προστασίας των παραπάνω προσώπων, των οποίων επιλαμβάνεται η Αστυνομία, αφορούν μόνο στη χρήση των παραπάνω κωδικών ονομασιών, αντί των πραγματικών στοιχείων ταυτότητάς τους καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης ανωνυμία τους.

Κατά συνέπεια στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από την Αστυνομία δεν περιλαμβάνονται ούτε η φύλαξη, ούτε κάθε άλλου είδους παρακολούθηση των μαρτύρων.

Η Αστυνομία παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές των οποίων τις εντολές εφαρμόζει».